Tintin (serietidning)

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Le Journal de Tintin)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
För serien och seriefiguren med samma namn, se Tintin.
Första numret av belgiska serietidningen Tintin från september 1946. © Hergé.

Tintin eller Le Journal de Tintin, var en belgisk serietidning som gavs ut veckovis 1946–1988. Huvudserie var givetvis titelserien, Hergés "Tintin". Tidningen var inflytelserik i skapandet av många nya serier för den fransk-belgiska marknaden och i populariserandet av teckningsstilen ligne claire, då Hergé önskade en enhetlig stil i sin tidning.


Historik

Mini belgien.gif Originalet

Den belgiska serietidningen Tintin såg dagens ljus den 26 september 1946, då Hergé påbörjade sitt Tintinäventyr "Solens tempel". Äventyret var fortsättningen på "De sju kristallkulorna" som hade gått som dagsstripp i brysseltidningen Le Soir, men avbrutits då tidningen lades ner i och med Bryssels befrielse 1944.

Huvudserie i tidningen var naturligtvis "Tintin", men då tidningen kom ut en gång i veckan innehöll varje nummer endast ett par sidor av serien (i början mittuppslaget). Hergé hade också ett oregelbundet arbetstempo och gjorde flera långa uppehåll med serien under sin livstid (bland annat på grund av sjukdom och utbrändhet). Långa perioder gick ibland utan att huvudserien var med i tidningen.

I mars 1983 dog Georges Remi, 75 år gammal. Serietidningen Tintin fortsatte att leva i några år efter Hergés död (dock med andra serier som huvudinnehåll), men lades ner 1988.

Mini belgien.gif Mini flamlandska.gif Flamländsk utgåva

Originaltidningen gavs ut på franska i Belgien. Samma tidning gavs även ut på flamländska i samma land, med titeln Kuifje (vilket är det flam/nederländska namnet på Tintin.)

Mini frankrike.gif Fransk utgåva

Flera licensversioner gavs ut i Frankrike. Första numret av franska Tintin gavs ut 1948. Med första numret 1974 bytte den namn till Tintin l'hebdoptimiste (Tintin veckoptimisten). I mitten av september 1975 byter den namn till Nouveau Tintin. 1988 byter den namn igen, denna gång till Tintin Reporter. I slutet av september 1989 byter tidningen åter namn, och denna gång försvinner Tintin helt från tidningsnamnet, det nya namnet blir Hello Bédé, vilket den behåller till nedläggningen 1993.

Tintinäventyr i tidningen

Tintinäventyren som originalpublicerades i tidningen var:

Andra serier i tidningen

Fristående serier

Tidningen innehöll även en mängd serier av engångskaraktär. Flera av dessa publicerades som utfyllnadsserier i svenska serietidningar, till exempel Fantomen, Banggg och Champion:

  • "Le dossier Samarang" av François Craenhals i Tintin nr 22/1953, publicerad i Fantomen nr 18/1959 som "Fallet Samarang".
  • "Les Harlem Globe-Trotters" av Jean Graton i Tintin nr 372 (1956), publicerad i Fantomen nr 11/1959 som "Basketkungar".
  • "Le bombardier noir" av Raymond Reding i Tintin nr 409 (1956), publicerad i Fantomen nr 14/1959 som "Den brune bombaren".
  • "Une droite du tonnerre! Ingemar Johansson" av Yves Duval och Jean Graton i Tintin nr 5/1960, publicerad i Fantomen nr 7/1960 som "Ingemar Johansson".
  • "Monsieur Atlas – Karel Jan Bossart" av Fédor i Tintin nr 5/1964, publicerad i Fantomen nr 17/1964 som "Mr Atlas – Karel Jan Brosset". Notera att i denna faktabaserade biografiska serie om Karel Bossart så var huvudpersonens efternamn konsekvent felstavat i den svenska publiceringen!

Externa länkar

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!