X-Tinction Agenda

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

"X-Tinction Agenda" var en crossover som löpte genom Marvel Comics serietidningar Uncanny X-Men, New Mutants och X-Factor under hösten/vintern 1990–91. Författare var Chris Claremont och Louise Simonson medan äventyren tecknades av Jim Lee, Rob Liefeld, Jon Bogdanove och Guang Yap.

Serierna har inte publicerats på svenska.

Handling

Önationen Genosha är ökänd för sin apartheidpolitik där mutantbefolkningen förtrycks och förslavas. Denna politik har fört nationen på kollisionskurs med superhjältegruppen och tillika mutanterna X-Men. Genosha fördömmer X-Men som internationella terrorister och skickar ut specialstyrkor för att gripa alla mutanter som beblandat sig med någon av "X-grupperna": X-Men, New Mutants och X-Factor. Magistrater under ledning av cyborgen Cameron Hodge och den förvirrade x-mannen Havok kidnappar New Mutants och Storm och för dem till Genosha.

X-Men, X-Factor och de återstående New Mutants (bland dem Cable) följer efter och räddar sina vänner. I slutstriden dör Cameron Hodge och Storm återfår sin vuxna form (hon var tidigare fångad i ett barns form). Havok återfår minnet och stannar i Genosha för att hjälpa landet komma på fötter nu när regeringen har avsatts.