Mutant

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Ursprungliga X-Men från X-Men nr 1 (1963), tecknade av Jack Kirby. © Marvel Comics.

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.

En mutant är inom biologin en organism som genom mutationer förändrat sina egenskaper.

Mänskliga mutanter är även ett vanligt inslag i populärfiktionen, framför allt inom science fiction- och superhjältegenrerna.

Seriemutanter

I seriernas värld får mutanter självfallet inte vilka egenskaper som helst, utan övermänskliga förmågor, superkrafter, eller deformerade monsterutseenden. Förenklat kan man säga att "vanliga" superhjältar (och superskurkar) förvärvar superkrafter på något sätt – ofta genom experiment eller olyckor – medan mutanter föds med sin genetiska förändring.

Amerikanska Marvel Comics är det serieförlag som har slagit mest mynt av mutantpopulariteten med serier som "X-Men", och de har byggt upp en hel mytologi kring mutanter (eller "homo superior", som den onda mutanten Magneto har döpt dem till) och deras kamp för att bli accepterade i samhället (en parallell till verklighetens rasism, homofobi etc.). I Marvels universum kallas mutanter nedvärderande för "muties" och jagas eller isoleras av oförstående och skrämda människor. Antalet mutanter (och serietidningar om mutanter) har hela tiden växt, och i ett försök att göra mutantvärlden mer överblickbar har Marvel genom miniserier som "House of M" och "Decimation" reducerat antalet mutanter till 200 stycken.

Konkurrenten DC Comics har några mutanter i sitt serieuniversum, men inte i samma omfattning som konkurrenten Marvel. På 1980-talet utvecklade DC emellertid en variant på temat och etablerade att majoriteten av alla deras supervarelser (både regelrätta "mutanter" och andra) bar på en särskild "meta-gen" som kan ge upphov till superkrafter om den "retas" (vilket förklarade alla superhjältar som fått sina krafter av kärnkraftsolyckor, kemiska substanser m.m.)

Mutanter förekommer även i många andra serier, t.ex. i "Judge Dredd", "Teenage Mutant Ninja Turtles", "Mutant Aliens" och "Mutant Chronicles".

I Frank Millers "Batman: Mörkrets riddare" figurerar ett ligistgäng som kallar sig "mutanter", men för dem är det bara en benämning och ingen av dem har några mutantkrafter.

Kända mutanter från seriernas värld

Marvel Comics

DC Comics

Judge Dredd

Teenage Mutant Ninja Turtles

  • Rafael
  • Donatello
  • Michelangelo
  • Leonardo
  • Splinter

Mutant Chronicles

?

Mutant aliens

?Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!