A.I.M.

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
AIM-agent i den klassiska "biodlar"-uniformen. Teckning av Don Drake och Josef Rubinstein från Official Handbook of the Marvel Universe (vol. 1) nr 1 (1985). © Marvel Comics.

A.I.M. (eller Advanced Idea Mechanics, även kända som THEM) är en terroristorganisation i Marvel Comics' superhjälteuniversum. Gruppen skapades av Stan Lee och Jack Kirby och introducerades i ett "Nick Fury"-avsnitt i tidningen Strange Tales (vol. 1) nr 146 (juli 1966).

Historik och handling

Det refereras för första gången till A.I.M. i Strange Tales nr 142 där superskurken Fixer nämner en organisation kallad "THEM" som utrustat Fixer, Mentallo och Batroc the Leaper med en supertank som gör att de kan invadera S.H.I.E.L.D.s högkvarter. Under följande månader försöker Nick Fury och hans S.H.I.E.L.D.-agenter ta reda på vilka "THEM" är. I Strange Tales nr 146 har S.H.I.E.L.D. hittat deras högkvarter, varefter Fury inser att THEM är identiska med en vetenskaplig affärsorganisation – Advanced Idea Mechanics – som samtidigt förhandlar med S.H.I.E.L.D. om att få sälja vapen och tekniska lösningar till dem. Fury lyckas avslöja A.I.M. som en kriminell organisation, varefter en mångårig fiendskap inleds.

Baron Strucker grundade A.I.M. redan under andra världskriget som en gren av den subversiva fascistorganisationen Hydra. Dess ursprungliga syfte var att producera vapen åt Hydra, men under åren har interna strider lett till att A.I.M. brutit sig loss från moderorganisationen. På senare år har A.I.M. betecknat sig som "tekno-anarkistiska". Under en period delades A.I.M. i en blå och en gul faktion som stred mot varandra.

A.I.M. är en världsomspännande brotts- och terrorgrupp med syftet att tillskansa sig makt, helst ta över världen, med tekniska och vetenskapliga medel. De högre medlemmarna är alla briljanta vetenskapsmän och även deras lägst stående underhuggare är högt utbildade i olika vetenskaper. Vanligtvis är A.I.M:s agenter iklädda gula kläder, ledarna i gula kostymer och underhuggarna gula overaller. Många av agenterna bär en udda hjälm, som påminner om en biodlares visir, något som närmast har blivit organisationens "varumärke". A.I.M:s teknologi tillhör den mest avancerade i världen och de har skapat många dödliga hot mot mänskligheten, inklusive den verklighetsmanipulerande Cosmic Cube (vilket senare visade sig vara en varelse från en annan dimension), den superkraftkopierande androiden Super-Adaptoid, och den artificiellt muterade varelsen MODOK. Nyligen[när?] avslöjades även att A.I.M. är medskapare till den oerhört kraftfulla varelsen Red Hulk.

Då S.H.I.E.L.D. först mötte A.I.M. leddes gruppen av ett vetenskapsråd på sju personer med en Greve Bornag Royale i spetsen. Senare har A.I.M. letts av åtskilliga onda hjärnor. MODOK (Mental Organism Designed Only for Killing) var ursprungligen en av A.I.M:s vetenskapsmän som valdes ut av den dåvarande ledaren Scientist Supreme att bli försökskanin i ett experiment som muterade honom på konstgjord väg. Resultatet blev en grotesk varelse med ett gigantiskt huvud och enorma psioniska krafter. Efter sin förvandlig dödade MODOK Scientist Supreme och tog över A.I.M. som deras nye enväldige ledare. A.I.M. hyrde senare in superskurkarna i Serpent Society för att döda MODOK, vilket de lyckades med. MODOK återskapades dock senare och är nu återinsatt som A.I.M:s ledare.

Förutom S.H.I.E.L.D. har A.I.M. mött åtskilliga superhjältar, inklusive Captain America, Iron Man, Ms. Marvel, Avengers, Quasar och Hulk.

Första framträdande (nämnda som THEM): Strange Tales (vol. 1) nr 142 (mars 1966) / (synliga som A.I.M.): Strange Tales (vol. 1) nr 146 (juli 1966)