A.M.O.K.

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Sida ur "Närkontakt av 3D-graden!". © Oscar Hjelmgren.

"A.M.O.K. – Avdelningen Med Omänskliga Krav" är en humoristisk äventyrsserie av Oscar Hjelmgren. Serien figurerade i tidningen Herman Hedning mellan 2013 och 2018 och handlar om ett gäng apor som jobbar för en underavdelning till den svenska underrättelsetjänsten. Där tvingas de på en daglig basis rädda jorden, eftersom arbetsmiljöverket har förbjudit människor att arbeta inom riskfyllda yrken.

Ofta rör sig serien inom science fiction-genren, och rymdfärder, kloning, tidsresor, metafysik, genetisk manipulation, kamp mellan vetenskap och religion samt besök i parallella verkligheter är frekventa inslag. Ett annat vanligt inslag är genreparodier: exempelvis utgjordes en episod av en tecknings- och storymässig pastisch på Carl Barks Kalle Anka-berättelser, medan andra episoder leder tankarna till Jack Kirby, Rune Andréasson, Jonas Darnell, Don Rosa och Johan Wanloo.

Stundtals gästas serien av verkliga personer: exempelvis har Siewert Öholm, Pia Sundhage, Steven Seagal och Janne Josefsson medverkat.

2021 samlades hela serien, inklusive tidigare outgivna avsnitt, i den närmare 400 sidor långa "A.M.O.K. – Den ultimata samlingen", utgiven av Ades Media.

Medlemmar

  • Newton – Schimpansgentleman med matematisk fallenhet som iklär sig smoking, silkeshandskar och damasker. Han bär därtill ofta värja. Namngiven efter Isaac Newton.
  • Einstein – Jättelik och brutal gorillahona som endast kan uttala frasen "Kekeke!", men som ändå tycks ha en poetisk ådra. Namngiven efter Einsteins fru.
  • Darwin – Nördig orangutanggrabb i Hawaii-skjorta som är mycket pricksäker med sin slangbella. Namngiven efter Charles Darwin.
  • Curie – Liten apa av okänd art som fungerar som Einsteins översättare. Har sedan 2017 i huvudsak en administrativ tjänst. Namngiven efter Marie Curie.
  • Sapfo – Kvinnlig babian med ett hett temperament och en sarkastisk attityd. Använder en strandtennisracket med gummisnodd som vapen. Namngiven efter vislyrikern Sapfo.
  • En svensk tiger – Konflikträdd kisse som modifierades genetiskt på 1940-talet och länge bevarades i kryosömn i en tidskapsel. Numera har han en skrivbordstjänst på avdelningen.

Episoder