Abra Kadabra

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Ej att förväxla med den franska humorserien "Abrakadabra"


Abra Kadabra (även kallad enbart Kadabra) är en magiker och superskurk i DC:s universum och en av de mäktigaste fienderna till the Flash. Figuren skapades av John Broome och Carmine Infantino och framträdde först i Flash (vol. 1) nr 128 (maj 1962).

Handling

Abra Kadabra är en kriminell tidsresenär från det 64:e århundradet där teknologin är så avancerad att den framstår som magi för folk i vår tid. Med sina högtekonologiska vapen och förklädd till trollkarl reser Kadabra tillbaka i tiden för att kämpa mot den snabbspringande superhjälten Flash (Barry Allen). Trots sitt synbarliga underläge lyckas Barry Allen besegra Kadabra och skicka honom tillbaka till framtiden. Dock återvänder Kadabra gång på gång för att kämpa mot Flash och andra superhjältar. I ett av deras mer klassiska möten förvandlar Kadabra Flash till en marionettdocka. Efter Barry Allens död i "Crisis on Infinite Earths" fortsätter Kadabra med att plåga den nye Flash, Wally West.

I serien "Underworld Unleashed" (1994) säljer åtskilliga superskurkar inklusive Abra Kadabra sina själar till djävulen Neron. Av Neron får Kadabra äkta magiska krafter i utbyte. I Neil Gaimans "Books of Magic" antyds det dock att Kadabra redan från början haft magiska kopplingar. I Books of Magic (vol. 1) nr 4 (1991) reser Tim Hunter och Mister E till det 64:e århundradet. Mister E beskriver Kadabras samhälle som en plats där skillnaderna mellan magi och vetenskap har raderats. I samma serie berättar några av de 64:e århundradets invånare att de valt Tim Hunters och Mister E:s tidsperiod för att skicka dit en av sina brottslingar – "Passar jättefint för problembarnet Abhararakadhararbarakh" – vilket alltså tycks vara orsaken till Kadabras första resa bakåt i tiden.[1]

På bröllopet mellan Wally West och Linda Park dyker Abra Kadabra upp och raderar Linda från världshistorien. Han besegras dock till slut och tidslinjen återställs.

Kadabra har tidigare samarbetat med Professor Zoom och har på senare år allierat sig med andra superskurkar i Rogues Gallery, The Society och Injustice Gang, bl.a. i miniserierna "Infinite Crisis" och "Salvation Run". Han är även en av de superskurkar som misshandlar den nyaste Flash Bart Allen till döds. (Bart återvänder emellertid till livet senare.)

Även Barry Allen har nyligen[när?] återvänt från de döda. Abra Kadabra medverkar kortvarigt i serien Flash: Rebirth (2009) som skildrar Allens återkomst.


Första framträdande: Flash (vol. 1) nr 128 (maj 1962)

Mini sverige.gif Abra Kadabra på svenska

Abra Kadabra medverkar bland annat i svenska Flash nr 3/1971 och i Gigant nr 2/1982, samt omnämns i Magic Fantasy nr 2/2002.

Fotnoter

  1. Publicerad på svenska i tidningen Magic Fantasy nr 2/2002, Egmont Serieförlaget