Adam X the X-Treme

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Adam X the X-Treme är en superhjälte och mutant i Marvels universum. Figuren skapades av Fabian Nicieza och Antonio Daniel och debuterade i X-Force Annual nr 2 (oktober 1993).

Handling

Adam Neramani alias Adam-X alias X-Treme alias Adam X the X-Treme introducerades som en supervarelse med minnesförlust. Industriägaren Martin Strong erbjuder sig att hjälpa Adam få tillbaka sina minnen i utbyte mot att Adam hjälper till att arbeta med att arbeta på Strongs härbärge för flyende mutanter. Det visar sig senare att "härbärget" är en täckmantel för ett mutantfientligt projekt som arbetar för att radera "X-genen", den gen som skapar mutanter. I tidningen X-Force nr 2–30 (1993–94) anfaller mutanthjältarna i X-Force Strongs fabrik. De bekämpas först av Adam-X, men övertygar honom snart om Strongs ondska. Adam-X besegrar Strong sida vid sida med X-Force, men avböjer medlemskap i gruppen. I X-Men nr 38–39 räddar Adam Phillip Summers från en flygplanskrasch och möter därefter Phillips barnbarn, mutanten Cyclops i X-Men. Cyclops fru Jean Grey använder sina telepatiska krafter för att leta i Adams undermedvetna och försöka hjälpa honom att ta reda på vem han är. Några minnesfragment kommer upp till ytan, bland annat att Adam tidigare har flugit i en rymdflotta med de utomjordiska Shi'ar.

I Captain Marvel (vol. 4) nr 2–3 (1996) jobbar Adam tillsammans med Captain Marvel (Genis-Vell). De båda blir anfallna av Shi'ar-agenten Davan Shakari (alias Erik the Red). Av denne får Adam-X lära sig om sitt förflutna – Adam är enligt Shakari en hybrid av en utomjordisk Shi'ar och en jordisk mutant. Han är också Shi'ar-rasens "Forsaken One", en enligt gamla profetior rättmätig innehavare av Shi'ar-imperiets tron och son till den tidigare regenten Majestor D’Ken. Adam-X är inte intresserad av vare sig tronen eller Shakaris förklaringar, utan fortsätter ut i världen för att leta efter fler ledtrådar om sitt förflutna.

Adam tillhör senare de mutanter som omhändertages av Dark X-Men i Dark Avengers nr 7 (2009).

Hans krafter inkluderar dels de naturliga förmågor som en Shi'ar-människa har; styrka, uthållighet, snabbhet och reflexer och sinnen mer utvecklade än en jordmänniskas. Dessutom är han en innehavare av X-genen och har fått den destruktiva mutantkraften att få andra varelsers blod att öka i temperatur, vilket "kokar" offret inifrån.

Kuriosa

När Adam introducerades var han ämnad att vara son till Kate Summers, och därmed den försvunne brodern till mutanthjältarna Cyclops och Havok. Redaktionella ändringar ledde till att detta avslöjande aldrig kom, och man var tvungen att istället hitta på en annan bakgrundshistoria.[1]

Fotnoter

  1. "Third Summers Brother", artikel på UncannyXmen.Net (fanwebbplats)