Alice Experimentet

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

The Alice Experiment – Paradise Lost eller Alice Experimentet (Experimentet Alice) – det förlorade Paradiset, är ett serierelaterat konstprojekt, i sin tur en del av en större konst- och litteraturprojekt som leds av den franska konstnären och serietecknaren Yvan Alagbé, som i flera år har arbetat på olika sätt med Lewis Carrolls berömda barnroman "Alice i Underlandet".

Yvan Alagbé målar lyckohjulet på Kulturfestivalen i Stockholm 2006. Foto: Mikke Schirén

Alice-projektet kom till Sverige första gången i januari 2006 i form av två separata workshops som Alagbé ledde. Den ena hölls på Konstfack och den andra på Serieteket i Kulturhuset.

De svenska deltagarna Anneli Furmark, Naomi Nowak och Robert Karlsson tog över Alagbés stafettpinne i Sverige och arbetade vidare med sin vision av projektet – att tränga djupare in i texten och arbeta med saknaden, samt söka efter svaren till det svåra i paradiset eller livet. Gruppen har bl.a. byggt ett lyckohjul som ska innehålla alla dessa element.

Experimentet Alice, liksom dokumentationer av projektet, har förevisats på Kulturfestivalen i Stockholm (augusti 2006), samt på Serieteket (oktober–november 2006).

En uppföljande och större utställning är planerad för Kulturhuset längre fram.

Mer om Alice Experimentet