Konstfack

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Konstfack är en konstnärlig högskola i Stockholm. Många serieskapare har studerat där, till exempel Bitte Andersson, Oskar Andersson (O.A.), Torsten Bjarre, Jan Gissberg, Åsa Grennvall, Tove Jansson, Björn Karlström, Gustaf Ljunggren, Jan Lööf, Cecilia Torudd och Emelie Östergren.

Konstfack grundandes 1844 under namnet "Söndags-Rit-skola för Handtverkare" och var då inhyst i Konstakademins lokaler. Redan året därpå bytte den namn till Svenska Slöjdföreningens skola i och med att den nybildade Svenska Slöjdföreningen blev dess huvudman. År 1860 förstatligades skolan och fick då namnet Slöjdskolan i Stockholm samt en särskild styrelse, under Kommerskollegiums överinseende. Vid en omorganisation 1879 fick den namnet Tekniska skolan och lärde inte bara ut rent konstnärlig teckning utan även teknisk konstruktionsritning och liknande. Den blev Konstfackskolan 1945 och fick status som högskola 1978, 1993 förkortades namnet formellt till Konstfack och sedan 2004 bedrivs verksamheten vid Telefonplan i Stockholm, i lokaler som tidigare användes av Ericsson för telefontillverkning.

Högskolan har bland annat utbildningen Storytelling, som är ämnad för den som är intresserad av att lära sig kombination av berättande och bild [1]. Kursen leds av professorerna Joanna Rubin Dranger och Hans Cogne.

Källor

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!