Alice i Underlandet (Disney)

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"Alice" ur "Alice i Underlandet" av Riley Thomson efter manus av Del Connell från "Walt Disney's Klassiker" nr 1 (1975) Historiekod: W OS 331-02. © Disney

Barnboken "Alice i Underlandet" av Lewis Carroll har filmatiserats flera gånger av Disney. Mest genomslag för seriemediet har den animerade långfilmen med samma namn fått.

1951 års filmatisering

Den tecknade "Alice i Underlandet" gick upp på biograferna 1951, och bygger namnet till trots på material från båda Carrolls Alice-böcker: "Alice i Underlandet" och "Alice i Spegellandet". Samma år överfördes filmen till serieformat i flera versioner – i den amerikanska serietidningen Four Color #331 publicerades en tolkning av Riley Thomson och Bob Grant, efter manus av Del Connell, och i dagspressen publicerades Manuel Gonzales och Dick Moores variant, med manus av Frank Reilly. Samtidigt publicerades i brittiska Mickey Mouse Weekly en tredje version av Ronald Neilson. Senare har ytterligare adaptioner publicerats en för dagspressserien "Walt Disney's Treasury of Classic Tales", med manus av Frank Reilly och teckningar av Mike Arens, och en i i europeiskt albumformat, skriven av François Corteggiani och tecknad av Andrea Nicolucci, Francesco Legramandi, och Sara Storino.

På svenska har Thomson och Grants version publicerats i Kalle Anka & C:o nr. 11B/1952, Walt Disney's Klassiker (1975) och Walt Disney's Godbitar nr. 2/1982.

I jämförelse med flertalet andra av de animerade långfilmer som producerades av Walt Disney fick persongalleriet från "Alice i Underlandet" relativt begränsad karriär som seriefigurer. De främsta exemplen är de ensidesserier som under 1950-talet producerades för den brittiska marknaden, dels med "Hattmakaren och Påskharen" och dels med "Valrossen och Snickaren". Skaparna av dessaserier är okända. Utöver detta dök flera av filmens figurer upp i mangaserien "Kingdom Hearts" 2003.

Andra Disney-versioner

Redan på 1920-talet lät sig Disney inspireras av Alice till kortfilmsserien "Alice Comedies", som dock inte resulterade i några serier.

90 år senare, 2010, släppte Disney spelfilmen "Alice i Underlandet", där Alice, nu en ung kvinna, åter hamnar i Underlandet. Samma år publicerades både Jun Abes japanska serieadaption av filmen, och Massimiliano Narcisos amerikanska version, skriven av Alessandro Ferrari. Filmen fick 2016 en uppföljare, "Alice i Spegellandet", som inte har överförts till seriemediet.

Redan 2006 hade dock den sexdelade amerikanska miniserien "Wonderland", med manus av Tommy Kovac och bild av Sonny Liew publicerats. "Wonderland" är en nytolkning av berättelsen, inspirerad såväl av Disneyfilmen som av Carrolls originalberättelser, och producerades som en del av förlaget SLG:s Disney-licens.

Varken 2010 års filmadaptioner eller "Wonderland" har ännu (2020) publicerats på svenska.