Disneyserier från Japan

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Japanska Disneyserier)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"Kingdom Hearts" nr 2/2008, omslagsteckning av Shiro Amano. © Disney

Japanska Disneyserier (även kallat Disney Manga) har producerats sedan början av 2000-talet. Produktionen är relativt liten, och bland dess mest spridda serier märks "Kingdom Hearts", baserad på tv-spelen med samma namn. Här återfinns dock bland annat även flera långfilmsadaptioner, samt serier av Nao Kodaka. Noterbart är att de japanska serierna inte är en enhetlig produktion, utan att det rör sig om flera olika japanska serieförlag som, oberoende av varandra, skapat serier på licens. Mest produktivt har Kodansha varit.

Flertalet japanskproducerade serier har inte, till skillnad från majoriteten Disneyserier, tilldelats en specifik seriekod. Inducks kategoriserar dock dessa serier under "XJ".

Historik

Översikt

Japans första inhemska Disneyserier var Kodanshas adaptioner av Pixars animerade långfilmer "Monster, Inc." och "Hitta Nemo", och gick i tryck 2002-2003. Dessa publicerades sedermera i engelskspråkig utgåva av Tokyopop, som genom etiketten "Disney Manga" har varit den huvudsakliga, men inte enda, amerikanska utgivaren av det japanska Disneyserieutbudet.

2003 debuterade även Shiro Amanos adaption av tv-spelet "Kingdom Hearts" på förlaget Enterbrain. Serien, som blivit den mest omfångsrika av de japanska Disneyserierna och även publicerats på svenska, har därefter fått flera uppföljare: "Kingdom Hearts: Chain of Memories", "Kingdom Hearts II", och "Kingdom Hearts: 358/2 Days".

Ytterligare en serie som sjösattes 2003 var Haruko Iidas japanska version av den italienska Disneyserien "W.I.T.C.H.". Serien, som producerades av Kadokawa Shoten, var en remake av originalet, men avslutades dock i förtid. Kodanshas mer fristående version av den likaledes italienska "Fairies", med Tingeling i huvudrollen, har dock blivit mer långlivad, med avsnitt av Katou Haruhi och Jun Asuka.

Konceptet i "Kingdom Hearts", att låta människor från "vår" värld, interagera med Disneyfigurer, har därefter också fått ligga till grund för Nao Kodakas serier "Kilala Princess" (debut 2005, med manus av Rika Tanaka) och "Magical Dance" (debut 2008), utgivna av Kodansha. Den förstnämnda bygger på Prinsess-franchisen, och den senare baseras på ett arkadspel i dansmiljö, och inkluderar en mängd olika Disneyfigurer, varav inte minst Tingeling, Stitch, och Nalle Puh har framträdande roller.

"Stitch" har även rönt framgång i två egenbetitlade serier producerade av Shogakukan, och skapades dels av Yumi Tsukirino och dels av Miho Asada.

2018 publicerades seriebiografin "Walt Disney, yume to mahou no oukoku o tsukutta otoko", skriven och tecknad av Kannon Yoshizaki och utgiven av Kadokawa.

Filmadaptioner

Se även: Animerade Disneyfilmer och Disneyserier baserade på spelfilm
Film Japansk titel Serieskapare År Japanskt förlag Engelskspråkigt förlag
"Monsters, Inc." モンスターズ・インク Hiromi Yamafuji 2002 Kodansha Tokyopop
"Hitta Nemo" ファインディングニモ Ryuichi Hoshino 2003 Kodansha Tokyopop
"Lilo & Stitch" リロ&スティッチ Sanami Suzuki 2003 Kodansha
"The Nightmare Before Christmas" ナイトメアー・ビフォア・クリスマス Jun Asuka 2004 Kodansha Tokyopop
"Pirates of the Caribbean: Död mans kista" パイレーツ・オブ・カリビアン/デッドマンズ・チェスト Mikio Tachibana 2007 Kodansha Tokyopop
"Wall-E" ウォーリー Shiro Shirai 2008 Shogakukan Tokyopop
"High School Musical" ハイスクール・ミュージカル Mari Asabuki 2008 Shueisha 
"Alice i Underlandet" アリスインワンダーランド Jun Abe 2009 Kodansha Tokyopop
"Prinsessan och grodan" プリンセスと魔法のキス Nao Kodaka 2010 Kodansha Tokyopop
"Tron: Legacy" トロン:レガシー Naohiro Washio 2011 Earth Star Entertainment
"Tingeling och älvornas hemlighet" ティンカー・ベルと妖精の家 Shiori Kanaki 2011 Shogakukan Tokyopop
"Trassel" 塔の上のラプンツェル Shiori Kanaki 2011 Shogakukan Tokyopop
"Big Hero 6" ベイマックス Haruki Ueno 2014 Kodansha Yen Press
"Skönheten och odjuret" 美女と野獣 Studio Dice 2017 ? Tokyopop
"Descendants" ディセンダント Natsuki Minami 2017 ? Tokyopop

Dansk-japanska serier

Under ett par års tid runt millennieskiftet producerade den danska Disneyserieproducenten Egmont ett femtiotal serier på 10-25 sidor, direkt för den japanska marknaden. Produktionen bestod framför allt av remakes av dels äldre danska serier och dels Carl Barks-serier, men innefattar även en liten mängd originalserier. Tecknarna var huvudsakligen desamma som för Egmonts ordinarie serieutbud, men japanska manusförfattare anlitades för manusbearbetningen. Bland dessa märks ovan nämnda Shiro Shirai (som även tecknade en handfull av avsnitten), samt Makoto Watanabe, Ryu Morinaka, Keizo Kawade, Shin Katsuragi, Naoki Morii, Ranran Hanahata, med flera.

Till skillnad från övriga japanska serier så är de dansk-japanska serierna identifierade med seriekoder, som inleds med "D/N".

Enstaka av dessa Egmont-ledda serier publicerades på svenska i Kalle Ankas Pocket Special 2/2004 ("Banzai") och 4/2020 ("Resor til fjärran land").