Allan Quatermain

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Allan Quatermain (näst längst till vänster) tecknad av Kevin O'Neill på omslaget till The League of Extraordinary Gentlemen v2 nr 2. © DC Comics.

Allan Quatermain är en romanfigur skapad av den brittiske författaren sir Henry Rider Haggard som hjälte i en lång rad äventyrsromaner. Första gången han dyker upp är i "Kung Salomos skatt" (1885).

Figuren har senare förts över till seriemediet i ett antal omgångar. Quatermain är en engelsk professionell storviltsjägare, verksam i södra Afrika under 1800-talet, i de områden som då ingick i Brittiska imperiet. Samtidigt som han stödjer imperialismen, har han också sympati för de infödda afrikanerna och anser att de skall ha möjlighet till inflytande i frågor som gäller dem.

Italienaren Alfredo Castelli skapade en serie med Allan Quatermain som hjälte, och knöt också så småningom ihop denna med sin egen serie "Martin Mystère", där huvudfiguren samarbetade med Quatermains son Allan Quatermain II, som dessutom var kusin med Martin Mystère.

Allan Quatermain är också en av medlemmarna i "The League of Extraordinary Gentlemen" av Alan Moore och Kevin O'Neill. I den serien har Allan Quatermain fått en övernaturlig förmåga till odödlighet.