Alan Moore

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Alan Moore, brittisk serieskapare född 18 november 1953 i Northampton. Känd främst för banbrytande verk inom mainstream-fåran, såsom "Watchmen", "V för Vendetta" och "The League of Extraordinary Gentlemen".


Historik

Alan Moore gav ut fanzinet Embryo 1969-70 och startade sin professionella karriär som författare på engelska äventyrsserier för serietidningar, såsom "Halo Jones", "Skizz", "D.T. och Quinch", "Captain Britain" och "V for Vendetta". I början av sin karriär tecknade och skrev han även en humoristisk dagsstrippserie, "Maxwell the Magic Cat" under pseudonymer Jill de Ray.[1]

Moore slog igenom på allvar som förnyare av det amerikanska förlaget DC:s skräckserie "Swamp Thing", vilken han tillförde en samhällsengagerad dimension och där han tog upp frågor om ekologi, rasism och vapenkontroll.

Därefter kom superhjälte-eposet "Watchmen" 1986, tecknad av Dave Gibbons, en serie som på många sätt markerade ett paradigmskifte för hur man såg på seriemediet. En annan omskriven insats i superhjältegenren var det kortare Batman-albumet "The Killing Joke", där Moore ger sin version av ärkefienden Jokerns tillkomst.

Under en period lämnade Moore allt vad superhjältar hette för att istället arbeta med mer realistiska och/eller allegoriska projekt. Vid den här tiden påbörjades "From Hell", en tjock och ambitiös serieroman tecknad av Eddie Campbell som utspelar sig i det viktorianska England och kretsar kring Jack the Ripper och Whitechapel-morden. Tillsammans med argentinaren Oscar Zarate gjorde Moore det hyllade seriealbumet "En liten död" och med sin livspartner Melinda Gebbie har han gjort den erotiska fantasyserien "Lost Girls". Länge trodde många att den socialrealistiska "Big Numbers", tecknad av Bill Sienkiewicz, skulle bli Moores livsverk, men den lades ner efter bara två album på grund av samarbets- och produktionsproblem.

På senare år har Moore återgått till att skriva mer traditionella äventyrsserier (om än alltid med en "Mooresk twist"), däribland superhjältepastischerna "Tom Strong", "Promethea" och "Top 10", samt den genreöverskridande "The League of Extraordinary Gentlemen".

För närvarande är Moore bara en sporadisk serieförfattare som skriver när han har lust och inte för brödfödan. Istället ägnar han alltmer av sitt liv åt sitt stora intresse; shamanism.

Serier i urval

Tom Strong på omslaget till Tom Strong nr 1 (1999), målat av Alex Ross. © Alan Moore, Chris Sprouse och Alex Ross.

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.
Omslag till The League of Extraordinary Gentlemen v2 #2, av Alan Moore och Kevin O'Neill. © upphovsmännen.

(Moore står för manus om inget annat anges.)

Övriga böcker

  • "Voice of the Fire" 1996
  • "The Mirror of Love" 2003

Filmatiseringar

Flera av Moores serier har filmatiserats, däribland "From Hell" (med Johnny Depp i huvudrollen) och "The League of Extraordinary Gentlemen" (med Sean Connery i huvudrollen). Filmatiseringarna har till stor del skalat bort Moores karakteristiska lek med genrer och samhällskritiska undertext och är att betrakta som renodlade underhållningsfilmer.

Moore är även medskapare av figuren John Constantine som är huvudfigur i serien "Hellblazer" och gestaltades av Keanu Reeves i filmen "Constantine".

Filmversionen av "V for Vendetta" hade premiär under 2006, med manus av "Matrix"-bröderna Wachowski och regisserad James McTeigue. Natalie Portman spelar en av huvudrollerna.

"Watchmen" hade premiär 2009, i regi av Zack Snyder. "Watchmen" och "V for Vendetta" anses vara de mest lyckade filmatiseringerna av Moores seriee.[källa behövs]

Alan Moore själv har inte mycket till övers för filmatiseringarna, och har deklarerat att han inte har något intresse av vare sig dem eller eventuella royalties.

Kuriosa

Moore gifte sig med sin livs- och samarbetspartner Melinda Gebbie 12 maj 2007 i hemstaden Northampton.

Mer om Alan Moore

Externa länkar

Fotnoter

  1. "Alan Moore's Maxwell the Magic Cat Volume 1", ACME press ltd, London 1986.