Amygdala

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Amygdala är en amerikansk seriefigur och tidigare superskurk i DC:s universum. Han startade som en fiende till Batman och blev senare en allierad till Nightwing. Figuren skapades av Alan Grant och Norm Breyfogle och introducerades 1992 i Batman: Shadow of the Bat nr 3.

Historik och handling

Aaron Helzinger dyker först upp som en intern i Arkham Asylum, Gotham Citys fängelse för kriminellt sjuka. Han har fått kodnamnet "Amygdala" efter amygdalan, en del av hjärnan som anses spela en viktig roll för patologiska tillstånd som ångest, autism, depression m.m. Läkarna på Arkham har avlägsnat Helzingers amygdala kirurgiskt för att få bukt med hans raseriutbrott (ett ingrepp som varken utförs eller fungerar i verkligheten), men något har uppenbarligen gått fel då Helzinger nu lider av konstant raseri och ett barns sinne i en adrenalinladdad superstark kropp. Arkhams föreståndare Jeremiah Arkham släpper lös Amygdala för att förödmjuka Batman (som för tillfället infiltrerat Arkham Asylum). Trots Amygdalas superstyrka lyckas han dock inte få bukt med Batman, som besegrar honom med en knockout.

Amygdala medverkar senare i äventyret "Batman: Knightfall" när Bane har släppt alla Arkhams interner fria. Han manipuleras här av Ventriloquist (I), men både Ventriloquist och Amygdala fångas in av Batman. Sedermera blir Amygdala en bifigur i serietidningen Nightwing, där Batmans medhjälpare Dick Grayson (f.d. Robin) har huvudrollen. Helzinger går här på psykofarmaka som gör honom ofarlig, bor i samma hyreshus som Grayson och arbetar som fängelsevakt i Lockhaven Prison i staden Blüdhaven. När lägenhetshuset senare sprängs i luften av superskurken Blockbuster (II) är Amygdala en av de få hyresgäster som överlever, men han blir djupt traumatiserad av sina grannars död. Amygdala har därefter synts till i miniserien Gotham Underground (2008), där han är en gäst på Pingvinens bar Iceberg Lounge.

Första framträdande: Batman: Shadow of the Bat nr 3 (augusti 1992)