Robin

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Namnet Robin är taget från småfågeln rödhaken och är det namn som givits åt Batmans tonårige medhjälpare. Flera personer har tjänstgjort som Robin genom åren och hittills har två av dem dött under sin brottsbekämpning. Mer än en Robin har spelat en central roll i den unga superhjältegruppen Teen Titans. Figuren ägs av DC Comics.


Robin I (Richard "Dick" Grayson)

Robin I (Dick Grayson) i täten för superhjältegruppen Teen Titans från The New Teen Titans nr 1 (1980), omslag tecknat av George Pérez. © DC Comics.

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.

Den förste Robin anslöt sig till Batman i Detective Comics nr 38 (april 1940). Liksom Batman fick han se sina föräldrar falla offer för mördare och togs om hand av denne för att fostras till brottsbekämpare även han. Dick Grayson slapp lägga ner lika mycket tid på träning som sin mentor eftersom han redan var cirkusakrobat. I sin röda dräkt var Robin en motvikt mot den dystre Batman.

Under den värsta moralpaniken introducerade förlaget DC Comics figuren tant Harriet för att undvika spekulationer om homosexvibbar kring ett hushåll bestående av en vuxen man, en tonårsgrabb och en betjänt.

Med åren växte även Robin upp och började studera på college på annan ort. Han tillbringade också mer tid med Teen Titans, som han var med och grundade. Efter en mindre schism med Batman gav Dick upp identiteten Robin och tog sig namnet Nightwing.

(Innan maxiserien "Crisis on Infinite Earths" raderade alla parallella världar fanns det även en Robin på Jord 2.)

Robin II (Jason Todd)

Den andre Robin var Jason Todd, i den ursprungliga versionen en cirkusakrobat även han som såg sina föräldrar mördas. I den senaste "retconnade" versionen var han en föräldralös ligist med ett gott hjärta som togs om hand av Batman när han stal läderlappsbilens navkapslar.

Robin II porträtterades som arrogant och blev aldrig särskilt populär hos läsarna. Han gick ett bistert öde till mötes då DC Comics 1988 anordnade en läsaromröstning om huruvida Robin skulle få leva eller dö. Med knapp marginal vann dödssidan, och Robin mördades av Jokern på ett synnerligen grymt sätt.

Första framträdande för den första versionen av Jason Todd var i Detective Comics nr 524 (mars 1983) och för den andra versionen var det i Batman nr 408 (juni 1987). Han dödades av Jokern i Batman nr 427-428 (1988).

Som en märklig konsekvens av händelserna i miniserien "Infinite Crisis" har Jason Todd nu återvänt till liv med ett enormt förakt för Batman, eftersom han anser att hans tidigare mentor lämnade honom att dö. Todd har nu blivit en vigilant som bekämpar brott med hänsynslösa metoder, och inte drar sig för att själv begå allehanda grymheter i sin skeva "rättvisas" namn. Numera kallar han sig Red Robin och har tagit sig en kostym som är inspirerad av den vuxne Dick Graysons kostym i Kingdom Come.

Robin III (Timothy "Tim" Drake)

Tim Drake lyckades lista ut Batmans hemliga identitet och tyckte att Batman blivit för dyster och grym sedan den andre Robin försvann (i Batman nr 440 (oktober 1989)). Batman behöver sin Robin, ansåg Tim, och han också ta över rollen efter det att hans mor mördats och hans far invalidiserats. Kort därefter gav han sig ut på en resa för att tränas av kampsportmästare över hela världen och fick lära sig ett och annat som inte ens Batman kunde. Som Robin III modifierade han även dräkten och bytte de gröna kortbyxorna mot långbyxor.

Liksom den förste Robin har Robin III tjänstgjort som ledare för Teen Titans och har blivit bäste kompis med Superboy. När hans far mördades av Captain Boomerang (i miniserien "Identity Crisis") gav han upp rollen som Robin och ersattes tillfälligt av sin flört Spoiler, som tog namnet Robin IV. När även hon föll i strid återtog Tim titeln men lösgjorde sig från Batman och flyttade till en annan stad.

Robin IV (Stephanie Brown, även känd som Spoiler)

Stephanie Brown började bekämpa brott som Spoiler i Detective Comics nr 647 (augusti 1992) för att gottgöra de illdåd som begåtts av hennes far, superskurken Cluemaster. Hon var en tid reservmedlem i Young Justice och inledde en romans med Robin III.

När Robin tog tillfällig timeout övertog Stephanie rollen och blev Robin IV (i Robin nr 126 (juli 2004)). Hennes karriär blev dock kort då hon först sparkades från jobbet av Batman och sedan mördades av Black Mask under ett gängkrig i Gotham City.

Robin V (Damian)

Batmans son med Talia tog över rollen som Robin medan Tim Drake blev Red Robin.

Alternativa versioner

Carrie Kelly

I Frank Millers skildring av en framtida Batman tar den äventyrslystna unga flickan Carrie Kelly på sig rollen som Robin. Förutom i "Batman: The Dark Knight Returns" (1986) förekommer hon även i uppföljaren "Batman: The Dark Knight Strikes Again" (2002), där hon dock antar identiteten Catgirl.

Externa länkar