Anima (DC)

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Ej att förväxla med andra Anima.


Anima är en kvinnlig tonårig superhjälte från DC Comics, skapad av Paul Witcover och Elizabeth Hand och introducerad i New Titans Annual nr 9 (1993).

Historik

Anima skapades för DC:s crossover "Bloodlines" som gick i förlagets annuals under 1993. I "Bloodlines" blev ett antal vanliga människor bitna av utomjordiska parasiter och utvecklade därefter superkrafter. Syftet med crossovern var att introducera nya hjältar till DC:s universum, men få av dem slog an hos läsarna. Anima fick åtminstone en egen månadstidning som gavs ut 1994–95, skriven av av Paul Whitcover och Elizabeth Hand och tecknad av bland andra Malcolm Davis, Steve Crespo, Brent Anderson och Shannon Londin-Gallant. Tidningen lades ner efter sexton nummer, men Anima gästspelade därefter sporadiskt i serier som "Young Justice" och "Teen Titans".

Handling

I New Titans Annual nr 9 kidnappas Courtney Mason, en rebellisk tonårstjej på rymmen, av en kult som offrar henne till två utomjordiska parasiter vid namn Pritor och Lissik. Likt de övriga "Bloodlines"-parasiternas offer får Cortney superkrafter – i hennes fall öppnas en dörr till hennes omedvetna och till andevarelsen Animus, en maskulin kraft som kan absorbera den andliga energin från levande och döda. Under namnet Anima förkroppsligar Courtney mänsklighetens (främst manlighetens) vrede, vilket manifesterar sig i övermänskliga fysiska krafter. I sitt första äventyr samarbetar hon med New Titans. I Bloodbath nr 2 räddar Anima och de andra "New Blood"-hjältar som fått krafter från parasitangreppen Jorden från ledarparasiten Taker. I sin egen månadstidning deltar Anima i en pågående strid mellan olika metafysiska varelser, baserade på jungianska arketyper. Hon möter även andra DC-figurer såsom Superboy, Hawkman och Scarecrow.

Efter den egna tidningens nedläggning 1995 blir Animas roll reducerad till gästspel i bl.a. "Wonder Woman" (2001), "Young Justice" (2002) och "Infinite Crisis" (2006). I Titans East Special nr 1 (2008) är hon medlem av en ny version av Teen Titans, men skadas i strid och hamnar i koma. Då hon vaknar upp hamnar hon ur askan i elden i Faces of Evil: Prometheus nr 1 (2009). Som medlem i en ny version av hjältegruppen Blood Pack dödas hon här av superskurken Prometheus, som klyver henne i två delar med en teleporteringsstråle.


Första framträdande: New Titans Annual nr 9 (1993)