Hawkman

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Även känd som Höken/Falken på svenska. Figuren skapades på 40-talet av Gardner Fox (författare) och Dennis Neville (tecknare) och publicerades i tidningen Flash Comics. Hawkman återupplivades på 60-talet med ett mer scifi-inspirerat formspråk


Golden Age Hawkman (Carter Hall)

Den första versionen av Hawkman var Carter Hall som först dök upp i Flash Comics nr 1. Han är en arkeolog som när han rör vid en gammal egyptisk dolk kommer ihåg att han var en egyptisk prins i sitt förra liv. Hans namn var Khufu, och han och hans älskade blev mördade av den onde prästen Hath-Set. Med hjälp en mystisk metall kallad "ninth metal" (senare "Nth metal") så får han förmågan att upphöva tyngdkraften. Hall bygger sig ett par vingar och en dräkt och blir Hawkman. Han konfronterar Hath-Set, som även han återfötts som Anton Hastor (Hath-Set ska återkomma i flera skepnader för att försöka mörda Hawkman under hans långa karriär.)

Carter träffar också Shiera Saunders som visar sig vara inkarnationen av hans egyptiska prinsessa. De bägge gifter sig, och tillsammans bekämpar de brott som Hawkman och Hawkgirl, både som en duo och som en del i Justice Society of America.

StubAvsnitt.png Detta avsnitt är bara påbörjat. Du kan hjälpa till genom att fylla i mer .

Silver Age Hawkman (Katar Hol)

När man nästa gång på DC återupplivade Hawkman var han Katar Hol – en polis från planeten Thanagar som tillsammans med sin fru Shayera kommit för att bekämpa brottslighet på jorden. De tog sig de jordiska namnen Carter och Shiera Hall. De arbetar på ett museum på Jorden och använder ofta vapen inspirerade av gammaldags joridska vapen när de bekämpar brottslingar.

Bland Hawkmans fiender under den här tden finns bland annat Airstryke.

Katar dog i kriget mot brottsligheten på jorden men återföddes genom en mystisk ceremoni på planeten Thanagar. Hawkman återföddes nu som Carter Hall, den första Hawkman från 1940-talet.

StubAvsnitt.png Detta avsnitt är bara påbörjat. Du kan hjälpa till genom att fylla i mer .

Fel Andar

Under 1980-talet var Hawkman en thanagarisk spion vid namn Fel Andar som på uppdrag av sin hemplanets militär infiltrerade Justice League (Lagens Väktare) som Hawkman II. Fel Andar gifte sig med Sharon Parker och de fick en son, Ch'al Andar, som fick jordenamnet Charley. När Charley var fyra år tvingades Andar återvända hem till Thanagar för att göra sin militärtjänst. Många tragiska händelser inträffade och Andar fick aldrig träffa sin son igen.

StubAvsnitt.png Detta avsnitt är bara påbörjat. Du kan hjälpa till genom att fylla i mer .

Zauriel

Se huvudartikel: Zauriel

När Grant Morrison fick i uppdrag att starta om Justice League America ville han bara använda de mest kända superhjältarna. Tyvärr var då Hawkman satt i karantän på grund av den invecklade historiken kring figuren och Morrison fick istället ersätta Hawkman med en ängel vid namn Zauriel.

Golden Eagle

StubAvsnitt.png Detta avsnitt är bara påbörjat. Du kan hjälpa till genom att fylla i mer .

Hyllingar och parodier

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!