Cat Shit One

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Apocalypse Meow)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"Cat Shit One" av Motofumi Kobayashi. © Motofumi Kobayashi

"Cat Shit One" (japanska: "ャットシットワン"), krigsserie som utspelar sig under vietnamkriget av Motofumi Kobayashi.

Serien

Detta är något så märkligt som en antropomorf seriös krigsserie. Enligt Motofumi själv så försökte han sälja sin vietnamserie till förlagen, men misslyckades. Då tecknade han om serien med kaniner och katter i stället för människor i rollerna och då gick det bättre. Resultatet är en krigsserie med en något annorlunda känsla. Amerikanerna är kaniner, vietnameserna är katter och övriga nationaliteter gestaltas av andra djur.

Motofumis första koncept med människor, "Dog Shit One", finns med som extramaterial i volym 1 av den amerikanska utgåvan.

Titeln är en anspelning på "Dog Shit One", vilket lär vara en benämning man ger (gav?) förstaårsstudenter på amerikanska krigsskolan West Point. Att amerikanerna framställs som kaniner är en ordlek utifrån det japanska ordet för kanin, "うさぎ", som transkriberat till latinska bokstäver blir "usagi", det vill säga USA GI (jämför G.I. Joe).

Publicering

  • Publicerades ursprungligen i Combat Magazine 1997 och samlades i samlingsvolymer 1998 som gavs ut av Softbank Publishing.
  • Gavs ut i USA av ADV Manga i tre volymer (komplett) 2004 under titeln "Apocalypse Meow".
  • Gavs ut i Spanien av Glénat 2005 under titeln "Cat Shit One".
  • Gavs ut i Polen av Waneko 2006 under titeln "Cat Shit One – Komando kocia kupa"

Alternativa titlar

  • USA: "Apocalypse Meow"
  • Polen: "Komando kocia kupa"

Cat Shit One i andra medier

Serien har blivit filmatiserad som tecknad filmserie med samma titel. Filmerna utspelar sig dock i Mellanöstern under 1990-talet.[1]

Källor