Antropomorf

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Ordet antropomorf (eller ibland, inte helt korrekt, antropomorfisk) betyder människoliknande eller förmänskligad. I text- och bildsammanhang syftar det oftast på att man tillskriver mänskliga egenskaper till t.ex. ett djur eller ett föremål.

Bildmässigt kan man antropomorfisera djur eller föremål genom att låta dem gå på två ben, bära kläder, ge dem människoliknande ansikten eller ansiktsuttryck.

Berättelsemässigt kan man göra samma sak t.ex. genom att låta dem tala, umgås eller i övrigt bära sig åt som människor.

Antropomorfa djur

Antropomorfa djur, förmänskligade djur, är ungefär (men inte exakt) detsamma som fabeldjur.

Man skulle kunna dela upp djur i kategorier utifrån ungefär hur förmänskligade de är.

  1. De mest förmänskligade djuren har inget annat än utseendet gemensamt med djur. I övrigt lever och verkar de i en verklighet där de beter sig helt som människor. De största Disneyserierna kan räknas till denna grupp, såsom Kalle Anka och Musse Pigg.
  2. Nästa grupp är fabeldjuren, se artikeln fabeldjursserier. Här har djuren behållit någon eller några typiska egenskaper från sin djuriska bakgrund, men lever i en värld där de i stort sett beter sig som människor. Djuren i "Bamse" kan tas som exempel, med den starka björnen Bamse, den räddhågsna och snabba kaninen Lille Skutt och den sävliga sköldpaddan Skalman.
  3. Vidare finns djur som i allt väsentligt har behållit sin roll som djur i samhället, men som tänker som människor och ofta går på två ben. Välkända exempel är Snobben och Gustaf.
  4. Därefter finns de djur som närmast helt saknar antropomorf identitet utan är djur fullt ut.

Inte bara djur

Det är inte endast djur som kan antropomorfiseras i serier. En del talande leksaksdjur har förekommit i serier (Nalle Puh m.m.). I princip allting i bild som man kan sätta ett par ögon och en mun på kan väckas till liv i serier. I somliga serier pratar växter (träd i "Hälge" och i "Rödöga"), möbler ("Möblemanget"), fordon ("Bilar" och "Lilla Tråget") och andra föremål (Microsoft Words talande gem manglas ordentligt i "User Friendly").

Vissa reklamserier innehåller antropomorfa versioner av just den marknadsförda varan: från talande tuggummibubblor i reklamserien "Hubba Bubba" till den levande safttillbringaren Kool-Aid Man.