Arcade (Marvel)

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Ej att förväxla med andra Arcade.


Arcade är en seriefigur, yrkesmördare och superskurk från Marvel Comics. Figuren skapades av Chris Claremont och John Byrne och dök först upp 1977 i brittiska Super Spider-Man & Captain Britain nr 248.


Historik och handling

Arcade gjorde sitt allra första framträdande 1977 i tidningen Super Spider-Man & Captain Britain, en svartvit titel utgiven på Marvels brittiska etikett Marvel UK. I början av 1978 gavs samma äventyr ut i färglagd form i USA, i tidningen Marvel Team-Up (vol. 1) nr 65. I detta första äventyr attackerar Arcade Spindelmannen och Captain Britain. Kort därefter försöker han döda mutanterna i X-Men på uppdrag av Black Tom Cassidy och Juggernaut i tidningen X-Men (vol. 1) nr 123–124 (1979). Mordförsöken misslyckas, men Arcade undkommer båda gångerna. Sedan dess har han åtagit sig mängder av mordkontrakt och kämpat mot superhjältar som X-Factor, Alpha Flight, Iron Man, Thing och Black Cat. Ett särskilt horn i sidan verkar Arcade ha till X-Men, vars medlemmar han har försökt döda både som grupp och i mindre konstellationer.

Inte mycket är känt om Arcades bakgund. Enligt egen utsago var han en rikemansson som blev utkörd ur hemmet för att han var bortskämd och lat. Dagen därpå sprängde han sitt barndomshem och dödade sin far. Arcade insåg att han hade en talang – att mörda. Med sitt arv bygger han upp en enorm underjordisk anläggning kallad Murderworld, ett nöjesfältsliknande komplex där han fångar sina offer i syfte att döda dem under spel- och jaktlika former. Offren kan t.ex. hamna som levande kulor i gigantiska flipperspel eller attackeras av sina förvridna spegelbilder i en skrattkammare. Arcades största passion är spänningen, vilket gör att han alltid ger sina offer åtminstone en minimal chans att komma undan. Faktiskt tycks Arcade aldrig ha lyckats döda en superhjälte, trots många försök. När det gäller "vanliga" offer är det inte många som har undsluppit Murderworld levande.

Arcade klär sig färgglatt och har en clownaktig framtoning, vilket är en del av hans gimmick och ofta gör att hans motståndare underskattar honom. Han är ett geni med två specialiteter; teknisk begåvning och talang att döda. Till sin hjälp har han en avancerad vapenarsenal inklusive ett flertal androider, samt två mänskliga assistenter kallade Miss Locke och Mister Chambers.

Mini sverige.gif Svensk publicering

Arcade har förekommit i flera av de X-Menäventyr som publicerats i Sverige. Första svenska framträdandet var i X:en nr 1/1985.

Alternativa versioner

Andra versioner av Arcade förekommer i dem alternativa tidslinjen "Age of Apocalypse", i Marvels barnvänliga Marvel Adventures samt i den parallella utgivningen Ultimate Marvel. Alla dessa har sina egna kontinuiteter och är inte delar av det "vanliga" Marvel-universumet.

Arcade i andra medier

TV

Arcade förekommer som skurk i de animerade tv-serierna "X-Men: Evolution" (2000), röstskådespelad av Gabe Khouth, och "Super Hero Squad Show" (2009), med röst av Alexander Polinksy.

TV-spel

Arcade är huvudskurken i två tv-spel, "X-Men: Madness in Murderworld" (1989) samt "Spider-Man/X-Men: Arcade's Revenge" (1992). Han förekommer även i "Marvel: Ultimate Alliance" (2006).


Första framträdande: Super Spider-Man & Captain Britain nr 248 (november 1977)