Arkon

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Arkon är en fantasyinspirerad hjältefigur från Marvel Comics, krigare och härskare på den utomdimensionella världen Polemachus. Han har främst figurerat i serier som "Avengers" och "X-Men". Figuren skapades av Roy Thomas och John Buscema och introducerades i tidningen Avengers nr 76 (1970).

Historik och handling

Arkon föddes på Polemachus, en planet i en annan dimension där man hyllar kriget. Arkon växte upp till att bli sin världs störste krigare och ledare för sitt land. Då de energiringar kring Polemachus som håller planeten vid liv ser ut att börja slockna, förklarar Arkon krig mot Jorden i syfte att erövra jordbornas atomkraft för att rädda sin planet. Arkon möter motstånd hos superhjältarna i Avengers, som dock hjälper honom då de inser varför Arkon har attackerat Jorden. Iron Man och Thor lyckas förnya energin i Polemachus ringar, och Arkon och jordhjältarna skiljs åt som vänner.

Han har senare mött flera av Jordens hjältar som både vänner och fiender, däribland X-Men, Fantastic Four och Doctor Strange. Under en tid för Arkon krig mot den utomjordiska monarken Thundra, tills de båda sluter fred och inleder ett kärleksförhållande. Arkon har även haft en romans med Storm i X-Men.

Arkon är en stor krigare och militär strategiker, fysiskt och psykiskt tränad till perfektion. Hans huvudsakliga vapen är de tre blixtformade energivapen som han bär i sitt koger.

Mini sverige.gif Svensk publicering

Första mötet mellan X-Men och Arkon publicerades i svenska albumet "X:en julalbum 1986".

Arkon i andra medier

Arkon medverkar i den animerade tv-serien "X-Men", röstskådespelad av Paul Haddad.


Första framträdande: Avengers (vol. 1) nr 76 (april 1970)