Thor (Marvel)

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Ej att förväxla med någon av de andra serieversionerna av den nordiske asaguden Tor (Thor).


"Thor" tecknad av Marie Severin och Jack Kirby från omslaget till The Mighty Thor nr 158, 1968. © Marvel Comics.
Omslaget till Thor nr 492, tecknat av Mike Deodato. © 1995 Marvel Comics.

"Thor", på svenska tidigare ofta med stavningen "Tor", är en amerikansk superhjälteserie med fantasyinslag som handlar om den nordiske åskguden med samma namn. Serien skapades av Stan Lee, Larry Lieber och Jack Kirby för Marvel Comics och är ganska löst baserad på egentlig nordisk mytologi. Första framträdandet var i serietidningen Journey into Mystery nr 83 (augusti 1962).

Fiktiv biografi

Thor är son till asagudarnas kung Odin (Oden) och den grekiska jordgudinnan Gaea. Redan tidigt visade Thor sitt värde som Asgards (Asgårds) försvarare och hjälte, men framgången steg honom över huvudet. För att lära honom ödmjukhet sände Odin honom till jorden och fängslade honom i den handikappade läkaren Donald Blakes kropp. På en resa till Norge fann Blake Thors hammare Mjolnir (Mjölner) i en grotta, och när han slog den i marken förvandlades han åter till den mäktige Thor.

Thor blev snabbt mänsklighetens försvarare, men de flesta människor ser honom som en vanlig superhjälte i Avengers, och inte som en gud. Genom åren har han kämpat mot såväl mytologiska monster (som sin fosterbror Loki (Loke), trollet Ulik, elddemonen Surtur och jättarna) som vanliga superskurkar (som Absorbing Man och Grey Gargoyle). Han har även träffat gudar från andra mytologiska världar och blivit vän med Hercules. Thors romantiska intresse har genom åren pendlat mellan gudinnan Sif, Blakes sekreterare Jane Foster och trollkvinnan Enchantress.

Thor befriades till slut av Odin från Donald Blakes kropp, men bara några år senare bestraffades Thor igen och bands till arkitekten Eric Masterson. Detta var bara tillfälligt och Masterson skapade sig senare en egen superhjälteidentitet som Thunderstrike.

Efter striden med superskurken Onslaught transporterades en rad superhjältar – bland dem Thor – tillfälligt till en alternativ jord (satsningen kallades "Heroes Reborn"). När Thor återvände fann han Asgard förstört av de mörka gudarna. Thor vann segern, men dog nästan på kuppen. För att överleva fick han åter binda sig till en människa, sjukvårdaren Jake Olsen – om än tillfälligt. Han fick också en ny skyddsling, flickan Tarene som tog superhjälteidentiteten Thor Girl.

När Odin offrade sitt liv i kampen mot Surtur blev Thor ny härskare över Asgard. Han lät Asgard sväva över New York och började ta en aktiv del i människans utveckling. Thor blev snabbt en tyrann men kom till insikt och gjorde så en tidsresa för att ogöra den mörka framtid hans egen arrogans skapat. När han återvände till "nuet" upptäckte han att Loki satt igång Ragnarök, gudarnas undergång. Bakom det hela ligger "gudarnas gudar", Those Who Sit Above in Shadow, som tvingat asarna att genomgå Ragnarök gång på gång för att livnära sig på cykeln med undergång och pånyttfödelse. Thor förintade Those Who Sit Above in Shadow och bröt därmed den onda cykeln. Han försjönk sedan i djup dvala i rymden medan hans hammare Mjolnir störtade till jorden.

Thor återvände senare tillsammans med de andra gudarna, och Asgard kom att sväva över USA.

Krafter och förmågor

Thor är flera årtusenden gammal. Han är dock inte odödlig utan bibehåller – som alla asagudar – sin ungdom genom att äta av Iduns gyllene äpplen. Han är den starkaste av asagudarna och troligen en av de styrkemässigt mäktigaste varelserna i Marvels Universum. Bland Marvels övriga hjältar är det troligen bara Hulk och Sentry som tangerar hans klass. Det har antytts att Thor håller igen sin styrka när han befinner sig på Jorden, för att inte skapa större katastrofer än dem han försöker förhindra. Han har även en övermänskligt hög grad av osårbarhet, uthållighet, snabbhet, reflexer och vighet. Som åskans och stormens gud kan han kontrollera väder och vind.

Thor har två huvudsakliga vapen; ett styrkebälte som kan dubblera hans styrka, och den magiska hammaren Mjolnir (Mjölner). Mjolnir används som ett stridsvapen, men även för att åkalla vädrets makter, absorbera och avfyra energi och manipulera materia. Genom att slunga hammaren och hänga kvar i den kan Thor flyga längre sträckor. Mjolnir är magisk till sin natur och förmedlar Thors styrka och makt till sin bärare. Dock kan den bara lyftas av "den som är värdig " och få andra än Thor/Donald Blake har befunnits vara värdiga bärare. Till detta fåtal hör Odin själv, Eric Masterson, utomjordingen Beta Ray Bill och Captain America. Red Hulk har lyckats lyfta Mjolnir i rymdens viktlöshet.

Krafter liknande Thors har uppvisats av Thor Girl, Ragnarok (en "cyborg-klon" av den riktige Thor), samt Frog Thor, en groda som är medlem av the Pet Avengers.

Publicering

Mini sverige.gif Svensk publicering

Thor har förekommit som figur i ett flertal svenska serietidningar, men då har det oftast handlat om gästspel i andra Marvelfigurers serier, eller om biroller i "Avengers"-serier. Följande publikationer har dock innehållit renodlade "Thor"-serier, oftast som andraserie:

Thor i andra medier

Thor har förekommit i en egen tecknad TV-serie på 1960-talet och som bifigur i en TV-film med Hulk 1988 (spelad av Eric Allan Kramer).[1] TV-filmen var avsedd som en möjlig pilot för en egen TV-serie med Thor, men någon sådan kom aldrig till stånd.

En långfilm regisserad av Kenneth Branagh hade premiär våren 2011.[2] En uppföljare betitlad "Thor: The Dark World" hade premiär hösten 2013.

Hyllningar och parodier

Mer om Thor

Fotnoter

  1. "The Incredible Hulk Returns" sida hos IMDb| Filmtipset
  2. "Thors" sida hos IMDb| Filmtipset
Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!