Aurora (Marvel)

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Aurora är en mutant och kanadensisk superhjältinna från Marvel Comics, främst känd som en av grundarna till superhjältegruppen Alpha Flight. Liksom sin tvillingbror Northstar har Aurora superkraften att röra sig, springa och flyga i enorma hastigheter. Aurora skapades av John Byrne och framträdde först i X-Men nr 120 (1979).

Historik och handling

Jeanne-Marie Beaubier växte upp som föräldralös på en religiös internatskola i Quebec. När hennes hennes mutantkrafter manifesterar sig som flygförmåga i tonåren, blir den djupt troende Jeanne-Marie övertygad om att det är ett mirakel, men straffas hårt av skolans ledning för att hon hädat. I vuxen ålder upptäcks Jeanne-Marie av Wolverine då hon använder krafterna för att försvara sig mot ett rån. Hon får träffa regeringsagenten James Hudson, som rekryterar henne till det nystartade kanadensiska superteamet Alpha Flight. Hudson återförenar även Jeanne-Marie med hennes försvunne tvillingbror, Jean-Pierre, som har samma krafter. Tvillingarna antar kodnamnen Aurora och Northstar och är bland annat med då Alpha Flight kämpar mot X-Men, Loki, Collector och Mystique. Under en tid har Aurora ett förhållande med teammedlemmen Sasquatch. Auroras psyke är dessvärre instabilt sedan den trassliga barndomen; gradvis drabbas hon av dissociativ identitetsstörning och utvecklar två skilda personligheter, den inåtvända Jeanne-Marie och den extroverta Aurora. Hennes vacklande mentala hälsa ställer till problem för henne under åren, något som skumma organisationer som Weapon X och Children of the Vault utnyttjar till sin fördel. Både Aurora och Northstar hjärntvättas vid ett tillfälle av Children of the Vault till att attackera och döda X-Men. X-Men besegrar dem dock och ger dem medicinsk och psykologisk hjälp. Aurora och Northstar har därefter varit allierade till X-Men vid flera tillfällen. Norman Osborn försöker senare utnyttja Auroras psykiska störning för att rekrytera henne till hans Dark X-Men, men misslyckas då Aurora utvecklar flera nya personligheter för att bekämpa Osborns hjärnkontroll.

Aurora är en mutant vars superkrafter främst manifesterar sig som övermänsklig snabbhet, reflexer och flygförmåga. Vid ett tillfälle lurade den onda guden Loki Aurora att tro att hon inte är en människa utan en alv, och en senare retcon avslöjade att både Aurora och Northstar är till hälften människor, till hälften alver. Ytterligare en retcon reviderade däremot detta och återinförde ursprungskonceptet; att de båda är människor med mutantkrafter.


Första framträdande: X-Men (vol. 1) nr 120 (april 1979)