Barbapapa

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Barbapapa (ibland Barbapappa på svenska) är huvudfiguren i en serie franska barnböcker (och sedermera en animerad tv-serie) av Annette Tison och Talus Taylor. TV-serien blev omåttligt populär under 1970-talet, och föranledde en spinoff i form av en tecknad serie.

Böckerna, filmerna och serierna om Barbapappa handlar om en rosa varelse som kan ändra form som det behagar honom.

Från början var han ensam, men med tiden träffade han Barbamamma och bildade en lika formbar familj som varierade i regnbågens alla färger.

Figurens namn är en ordvits syftande på franskans barbe à papa, vilket betyder "sockervadd" (ordagrannt "Pappas skägg").

På senare år har Barbapappa fått något av en revival i form av prydnadssaker och inredningsdetaljer, ett tydligt tecken på att 70-talisterna har vuxit upp och blivit nostalgiker.

Barbafamiljen

 • Barbapappa (rosa)
 • Barbamamma (svart)
 • Barbazoo (pojke; gul, älskar djur)
 • Barbalala (flicka; grön, musikintresserad)
 • Barbabok (flicka; orange, intellektuell)
 • Barbaskön (pojke; svart och hårig, konstnär)
 • Barbafin (flicka; lila, skönhetsintresserad)
 • Barbaflink (pojke; blå, vetenskapsambitioner)
 • Barbastark (pojke; röd, stark, hjälteambitioner)

De olika familjemedlemmarna

Nowiki.gif Denna artikel behöver wikiformateras.
Hjälp gärna till med den här och andra artiklar som saknar wikiformatering.


Barbapappa rosa herre

Detta är igentligen hela familjens överhuvud, det är han som den ursprunliga huvudkaraktären i dom olika äventyren.


Barbamamma svart dam

Detta är andra som tillkom familjen i dom första äventyren hon har blivit som ett stöd för Barbapappa genom alla äventyr.


Barbazoo gul grabb

Detta är familjens zoolog, det är djur och natur som gäller för honom, ofta ser ma nhonom med något djur i handen när de är fotografering.


Barbalala grön tjej

Detta är familjens musiker, när det gäller musik är der henne man ska gå till vid fotografering är hon ofte för vandlad till en slags harpa


Barbabok orange tjej

Detta är familjens bokmal, det är böcker och fakta som gäller för henne, ofta ser man henne med bok i handen när de är fotografering.


Barbaskön svart lurvig grabb

Detta är familjens konstnär, det är målning och skultering som gäller för honom, ofta ser man honom med en pensel och palett i handen när de vid fotografering.


Barbafin lila tjej

Detta är familjens skönhet, det är spegel och läppstift som gäller för henne, ofta ser man henne med spegel i handen när de vid fotografering.


Barbaflink blå grabb

Detta är familjens uppfinnare, det är provrör och vetenskap som gäller för honom, ofta ser man honom med just ett provrör i handen när de vid fotografering. Han vill vara lite grann av familjens geni.


Barbastark röd grabb

Detta är familjens idrottare och gormet, det är sport och mat som gäller för honom, ofta ser man honom med en hantel i handen när de vid fotografering. Fast de där med att vara de man heter Barba"stark" stämmer inte riktigt för just Barbastark. Han är den ände som måste kämpa sig till sin namn och någon tvättbräda lär dröja. Han är nämligen väldigt mat glad vilket gör att när maten är serverad så glöms tvättbrädan snart bort "Mat är gott" som han bruka säga. Sedan kan man ju diskutera hur de står till med musklerna. Det är inte direkt magrutor som syns på han buk. Ja många känner nog igen sig i honom när de gäller att får fram den där tvättbrädan samtidigt när de serveras god mat. Barbastark och Barbaflink är dom som bruka vara med på alla äventyr tillsammans med dom andra i familjen. Barbaflink bruka funka som sidekick för Barbastark.


Övrigt hus djur Förutom dom djur Barbazoo tar hem till Barbabo finns de både katt och hund som kommer otroligt bra över ens tillsammans.


Övrigt barn De förekommer två barn "människor" som ofte hjälper till hos, de är i deras trädgård som alla i Barbapappa familjen först såg dagens ljus dom är ofta och leker med Barbapappa.


Övrigt bovarna De förekommer två grabbar "människor" som gör allt för att göra livet surt för Barbapappa men med Barbapappas för måga att ändra form, slutar de med att rättvisan har sin gång.


Övrigt Barbabo Är den byggnad som Barbapappa själv bygger med hjälp av att för vandlasig till formar och där med gjuter sitt egeet oiginella hus i betong.

Mini sverige.gif Svensk publicering

Serietidningen

Serieversionen publicerades i en egen serietidning i Sverige 1977–80, utgiven av Semic. Som biserier förekom "Nic & Pic" av Michel Cailloux och Norbert Fersen, samt dagspressversionen av Vilhelm Hansens "Rasmus Nalle". Även avsnitt ur Jean de Brunhoffs bilderböcker om elefanten Babar publicerades i tidningen.

Seriealbum

1975 utkom "Barbapapa comics" på Bonniers förlag, vilket följdes av Semics julalbum "Jul-kul med Barbapapa" 1989, och av ytterligare julalbum utgivna av Egmont Kärnan 2005 och 2006.

Efter julalbumen publicerade Egmont Kärnan fyra album med Barbapapaserier under åren 2007–08. De ingick alla i utgivningsserien "Tête-bêche-bok" och var alla "dubbelalbum" – albumens andra äventyr läses genom att vända uppochner på boken och läsa från andra hållet.

 • Tison/Taylor: "Barbapapa: Djurtävlingen/Undervattensäventyr", Egmont Kärnan 2007. 20 s färg. Orig. "Le concours agricole". Övers. Christina Hjulström. ISBN 9789171345455 (inb.)
 • Tison/Taylor: "Barbapapa: Köksträdgården/Det stora loppet", Egmont Kärnan 2007. 20 s färg. Orig. "Le potager des Barbapapa". Övers. Christina Hjulström. ISBN 9789171345448 (inb.)
 • Tison/Taylor: "Barbapapa försvinner/Den femte musketören", Egmont Kärnan 2008. 40 s färg. Orig. "La disparation de Barbapapa". Övers. Marketta Jaala Svensson. ISBN 978-91-7134-581-3 (inb.)
 • Tison/Taylor: "Barbapapa: Anden i Lampan/Se upp för dinosaurien!", Egmont Kärnan 2008. 20 s färg. Orig. "La génie de la lampe". Övers. Marketta Jaala Svensson. ISBN 9789171345820 (inb.)

Mini norge.gif Norsk Publicering

StubAvsnitt.png Detta avsnitt är bara påbörjat. Du kan hjälpa till genom att fylla i mer .

Externa länkar