Rasmus Nalle

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

"Rasmus Nalle" (i original "Rasmus Klump"), dansk barnserie av Carla och Vilhelm Hansen som första gången publicerades 1951. Äventyren använde i regel inte pratbubblor utan hade texten under bilderna (även om en version med pratbubblor har förekommit). 1965 övertogs serien av Tove Nørgaard. Senare har även Per Sanderhage arbetat med serien.

Rasmus Nalle har också blivit animerad (i tre olika versioner).

Handling

Serien börjar med att Rasmus Nalle hittar en gammal fartygsratt på en soptipp. Han tror först att det är ett säreget hjul, men hans kompisar upplyser honom om att det är en ratt. Vännerna besluter sig för att bygga en båt omkring ratten, och får en gammal bilmotor till skänks för framdrivningen. På så sätt uppstår farkosten Mary.

I ett trettiotal album (varav det första omfattar byggandet av båten) reser de omkring med Mary runt i stort sett hela världen och upplever de mest fantastiska äventyr. Serien blir ändå aldrig för spännande för små läsare, utan allting sker med gott humör. Vid ett tillfälle lider de skeppsbrott i en storm, men bygger sig sorglöst en Mary II av det material som finns tillgängligt (mest bambu) och naturligtvis ratten, som flöt iland.

Figurgalleri

 • Rasmus Nalle, en självständig björnunge, men inte för stor för att uppskatta ett berg av pannkakor hemma hos Mor ibland. I den svenska översättningen kallas han ofta bara för Nalle.
 • Pingvinen Pingo, (Pingo också i originalet) bästa kompisen. Alltid propert klädd i frack med röd fluga.
 • Sälen Sälle, (orig. Skæg) står för det nautiska kunnandet (och fiskstuvning), för han har seglat i Biscaya.
 • Pelikanen Pelle, (orig. Pelle) har allt man kan tänkas behöva i sin påse, från verktyg och metervis med tågvirke till bensin för en jordenruntresa.
 • På en av resorna ansluter sig en strutsunge, som kallas Struts, Knalle eller Kalle (orig. Knalle) till sällskapet. Han kan först inte prata, men använder en leksaksspade som han alltid har med sig, till att skyffla in allting som ens avlägset påminner om nånting ätbart. Så småningom lär han sig prata hjälpligt - men lämnar sällskapet i "Rasmus Nalle har kul på slottet".
 • Den lille sköldpaddan Sköld (Pildskadden) och hans kamrat - först grodan Grodan (orig. Frømand) och sedan papegojan Gojan (Gøjen) - fungerar som sidekickar i serien. Övriga figurer i serien refererar ibland till dem som "de små". Deras prat är på jollerstadiet, men de företar sig oftast nånting helt fristående från huvudberättelsen, där de utför busiga lekar i bakgrunden.

Mini sverige.gif Svensk utgivning

Ett trettiotal album med "Rasmus Nalle" har getts ut på svenska av Carlsen/if. (Flera av dem har även omarbetats och förkortats till Pixi-böcker för yngre barn – då ej i serieform.) Albumens nummerordning är inte alltid densamma som ordningen i vilken äventyren utspelas; album nr. 4, "Rasmus Nalle i Sjusovarlandet", följer t.ex. direkt på album nr. 16, "Rasmus Nalle på skattjakt".

Pratbubbleversionen av serien har bland annat publicerats i Allers, samt serietidningarna Serie-Pressen (första versionen), Nalle Lufs och Barbapapa.

Kuriosa

 • 2002 utgavs en serie danska frimärken med danska seriefigurer som motiv, och det med Rasmus Klump valdes till "årets frimärke".
 • Rasmus Nalle blev omåttligt populär i Danmark och det finns en uppsjö av s.k. merchandise, bland annat har Nordjyske Bank en sparbössa i form av Rasmus Nalle.
 • Carla Hansen instiftade 1998 Rasmus Klump Prisen. Den utdelas enligt originalstadgarna til en person, institution, organisation eller virksomhed, som gennem sit virke og optræden har levet op til filosofien i Rasmus Klump-historierne, og derved har været et godt eksempel for andre danskere. En som fått priset är H.K.H. Kronprins Frederik.
 • Rasmus Nalle har i många länder varit den första serie som ansetts tillräckligt rumsren för att finnas på bibliotek.
 • "Klump" i originalnamnet kom från en hund som familjen Hansen hade en gång i tiden, som hette Klump.
 • Den 12 maj 2010 öppnade attraktionen Rasmus Klumps Verden (=Rasmus Nalles Värld) på nöjesfältet Tivoli i Köpenhamn, en lekplats för små barn med ett fyrtiotal aktiviteter som kretsar kring Rasmus Nalle och hans vänner.

Rasmus Nalle på andra språk

Språk Namn
Mini danmark.gif Danska Rasmus Klump
Mini storbritannien.gif Engelska Bruin, Barnaby Bear
Mini finland.gif Finska Rasmus Nalle
Mini flamlandska.gif Flamländska/Nederländska Pol
Mini frankrike.gif Franska Petzi
Mini faroarna.gif Färöiska Rasmus Tøppur
Mini island.gif Isländska Rasmus Klumpur
Mini italien.gif Italienska Petzi
Mini norge.gif Norska Bamse Bjørn, Rasmus Klump
Mini portugal.gif Portugisiska Petzi
Mini spanien.gif Spanska Pechi
Mini sverige.gif Svenska Rasmus Nalle
Mini tyskland.gif Tyska Petzi

Externa länkar