Bikupepaneler

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

I Slovenien finns en gammal folklig tradition att måla bikupepaneler, d.v.s. illustrerade paneler till s.k. "liggande bikupor". Dessa byggdes genom att stapla plana kupor på varandra. För att bina skulle känna igen sina egna kupor målades de borttagbara panelerna på framsidan i olika färger. Med tiden ledde det till att man började dekorera dem med olika bilder. Motiven är oftast religiösa och bland dem förekommer det bibliska allegorier som berättas i en följd av sekventiella bilder, något som många idag skulle definiera som serier. De sekulära motiven urskiljer sig genom att på ett helt eget sätt gestalta scener ur vardagen, historiska händelser och inte sällan samhällskritik.

Den äldsta bevarade panelen är från 1758, och de flesta som återstår är gjorda mellan 1820 och 1880. Hantverket praktiserades fram till andra världskrigets början.

Fenomenet har väckt ett intresse hos flera europeiska serieskapare som i utställningen Honey talks visar upp sina egna verk, inspirerade av bikupepanelerna.