Bill Amend

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Bill Amend alias William J.C. Amend III (född 1962) är en amerikansk serietecknare, främst känd för sin humoristiska dagspresserie "Foxtrot" om medelklassfamiljen Fox.

Amend tecknade serier redan under sin high school-tid då han medverkade i skoltidningen. Efter diverse utbildningar prövade han under en kort tid på en karriär i animationsbranschen, men beslöt sig snart för att arbeta med serier istället. Han fick ett kontrakt med en serie som han erbjöd Universal Press Syndicate, och "Foxtrot" debuterade i amerikansk dagspress den 10 april 1988. Den har åtnjutit en hög popularitet sedan dess, och gick länge både som dagsstripp och söndagssida.

I december 2006 aviserade Universal att "Foxtrot" i fortsättningen kommer att publiceras enbart som söndagssida. Enligt uppgift vill Amend fortsätta med serien, men med lägre arbetstempo än tidigare. Den sista dagliga strippen publicerades den 30 december 2006.

Kuriosa

Amend har ofta betecknat sig själv som en typisk nörd som gillar naturvetenskap, matematik, "Star Wars", serietidningar och dataspel. Lillebror Pontus i "Foxtrot" är till stor del baserad på honom själv. Det är känt att han är ett stort fan av onlinespelet World of Warcraft. Pontus Fox spelar å sin sida gärna "World of Warquest".

Externa länkar