Blake och Mortimers äventyr

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Blake och Mortimer)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"Blake och Mortimer" av E.P. Jacobs.
© Lombard.

"Blake och Mortimers äventyr" (i original "Blake et Mortimer") är en belgisk äventyrsserie skapad 1946 av Edgar P. Jacobs. Ett antal andra serieskapare har sedan mästaren lade ned pennan varit sysselsatta med att fortsätta Jacobs gärning: Bob de Moor, Ted Benoît, Jean Van Hamme, André Juillard, Yves Sente, René Sterne, de Spiegeleer och Aubin. På manussidan hjälpte (enligt uppgifter från Jacques Martin) Jacques Van Melkebeke till en hel del i början, även om Jacobs vägrade erkänna det.[1]

Handling

Sir Francis Blake är knuten till brittiska Secret Service, medan vännen Philip Mortimer är professor i fysik. Han kan exempelvis utan problem tillverka "mikrobomber" om han har tillgång till en kärnreaktor. Det är lite oklart vilken sorts relation dessa herrar har till varandra. Det är över huvud taget en mycket manlig värld som skildras i serien. De enda kvinnor som förekommer i äventyren är hushållerskor och biljettkassörskor. I de första äventyren, som inte publicerats på svenska, förekommer en hel del stereotypt skildrade asiater.

Blake och Mortimers ärkefiende är mästerbrottslingen Olrik.

Ibland är serien ren science fiction, som i "Den djävulska fällan", ibland mer traditionell deckare, som i "Halsbandsmysteriet". Det närmast ockulta äventyret, exempelvis "Pyramidens hemlighet", utgör en tredje undergrupp.

Stil

Serien är ett av de mest klassiska exemplen på den s.k. ligne claire-stilen som framför allt Hergé utvecklade. Jacobs samarbetade även mycket med Hergé i början, men slutade efter en dispyt där han krävde att hans namn angavs som ytterligare upphovsman (till "Tintin") på framsidan.

Serien "Blake och Mortimer" är även väldigt ordrik, där långa dialoger i pratbubblorna är väldigt vanligt. Ofta berättas samma sak tre gånger i en serieruta. Dels säger någon av seriefigurerna vad som händer i en pratbubbla. Dels ser man skeendet på bilden. Dels finns det en kommenterande berättartext längst upp. Det är omöjligt att missa vad som händer.

Utgivning

Här listas albumutgivningen av "Blake och Mortimer". (Äventyren gick som följetong i den belgiska serietidningen Tintin innan de efter några år samlades i album.)

Förlaget Carlsen Comics har gett ut sju av albumen på svenska. Svensk översättning är gjord av Göran Ribe och Lars Adelskogh ("Atlantis' gåta"). Alla albumen har dock getts ut på danska, vilket kan vara en möjlighet för de som inte kan läsa de franska originalen. Förlaget Cinebook började 2007 ge ut albumen på engelska, och hann ikapp den franska utgivningen under 2016-2017.

2018 inleder svenska Cobolt sin utgivning av de senare albumen i serien, översatta av Björn Wahlberg.

Blake och Mortimer i andra medier

Under 90-talet gjordes det en serie med tecknade filmer för TV baserade på seriealbumen.[2] Alla album från "Le secret de l'espadon: La poursuite fantastique" till "Les 3 formules du professeur Sato" filmatiserades. Utöver dessa tillkom även 4 avsnitt direkt gjorda för TV-serien. Dessa bygger inte på några album. Finns utgivna på DVD i Frankrike. En DVD-box med alla avsnitten släpps i England den 15 maj 2006.

Runt sekelskiftet florerade ett rykte om att "Det gula tecknet" skulle vara på gång som spelfilm. James Caviezel var tillfrågad att spela Olrik. Kanske fanns det aldrig någon substans. Hur som helst rann det ut i sanden.

Kuriosa

Tvåalbumsäventyret "Pyramidens hemlighet" förefaller vara inspirerat av Arthur Conan Doyles Sherlock Holmes-äventyr "De fyras tecken" samt av Wilkie Collins "Månstenen". I någon mån bör Jacobs även ha låtit sig påverkas av H.G. Wells och Jules Vernes tidiga science fiction-romaner. "Den djävulska fällan" är till exempel svår att tänka sig utan Wells' "Tidmaskinen".

I serien "Alexe", av Marcel Jaradin, (äventyret "Misstänkt för mord"/"L'imprévu") förekommer en serieruta där en person ligger på en soffa med seriealbumen "Det gula tecknet" ("Blake och Mortimer") och "Koks i lasten" ("Tintin") uppslagna över sig.

Hyllningar och parodier

Mer om Blake och Mortimers äventyr

Recensioner

Externa länkar

Fotnoter

  1. Entretien avec Jacques Martin, Jean-Louis Tallon, Horspress, 23 mars 2001. (Franska)
  2. TV-seriens sida hos IMDb