Bud Blake

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Lilleman och Tigern ur "Tigern" av Bud Blake. © King Features.

Julian "Bud" Blake (1918–2005), amerikansk reklamman och serieskapare som främst är känd som upphovsman till dagspresserien "Tiger" ("Tigern").

Efter att ha avslutat sin utbildning på National Academy of Design i New York, började Blake 1937 arbeta som springpojke i reklamvärlden. 1954 hade han nått positionen som art director men var fortfarande inte nöjd och bestämde sig för att hoppa av den lukrativa branschen. Blake kontaktade seriesyndikatet King Features och fick sålt en svit med skämtteckningar som antogs och publicerades under titeln "Ever Happen to You?". Detta och en del frilansande för veckopress och reklambolag blev Blakes försörjningskälla de närmaste elva åren. Under tiden utvecklade han sin egen seriestripp, "Tigern", en humorserie om barn, baserad på Blakes eget familjeliv.

1965 var den färdigutvecklad och blev uppköpt av Sylvan Byck på King Features. "Tigern" blev en omedelbar succé och publicerades under sin glansperiod i mer än 400 dagstidningar världen över. Blake pensionerade sig från arbetet med serien i mars 2004 efter att ha producerat den i nästan 40 år.

Externa länkar