Tigern

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
För Stina Lövkvists fanzin, se Tigern (fanzin)
För andra "Tiger", se Tiger (gaffelsida)

Lilleman och Tigern ur "Tigern" av Bud Blake. © King Features.

"Tigern" ("Tiger" i original) var en amerikansk dagspressserie och humorserie skapad av Bud Blake 1965. Den handlade om några ungar i ett kvarter och baseras (liksom "Dennis" och "Sugar & Spike") på upphovsmannens egna barn. Blake tecknade serien fram till 2003, då han drog sig tillbaka vid 85 år års ålder. Den har därefter publicerats i form av repriser.

Seriens huvudpersoner är Tigern själv, hans lillebror Lilleman, matvraket Hugo, flickorna Sussy och Babsan, musikälskaren Julius och Tigerns hund Pricken. Tigerns föräldrar syns aldrig i bild.

Historik

Bud Blake arbetade i reklambranschen i arton år innan han 1954 bestämde sig för att hoppa av för att istället sälja sin svit med skämtteckningar till syndikatet King Features. Teckningarna antogs och publicerades under titeln "Ever Happen to You?", vilket (tillsammans med en del frilansande för veckopress och reklambolag) blev Blakes försörjningskälla de närmaste elva åren. Under tiden utvecklade han sin egen seriestripp, "Tigern", med inspiration från sitt eget familjeliv.

1965 var den färdigutvecklad och blev uppköpt av Sylvan Bryck på King Features. "Tigern" blev en omedelbar succé och publicerades under sin glansperiod i mer än 400 dagstidningar världen över. Tre gånger (1970, 1978 och 2000) utsågs den till "Best Comic Strip of the Year" av National Cartoonists Society.

Blake tecknade serien fram till mars 2004. Sedan dess fortsätter syndikatet att distribuera repriser av Blakes tidigare verk.

Serietidningsversion

En specialtecknad version gavs ut i egen serietidning av amerikanska Charlton Comics i sex nummer 1970–71. Frank Johnson var en av upphovsmännen.

Mini sverige.gif Svensk publicering

Serien har publicerats i Blondie, Lilla Fridolf, Åsa-Nisse och Året Runt, och hade egen svensk tidning utgivel av Malmborg & Hedström med två nummer 1971.

"Tigern" gick under originaltiteln "Tiger" i Svenska Dagbladet (ca. 1970-1985?). Till skillnad från andra utländska serier i tidningen översattes den inte, utan publicerades med sin engelska originaltext.

Kuriosa

"Tigern" på andra språk

  • Mini island.gif Isländska: "Labbakútarnir", "Kubbur og stubbur"

Externa länkarStub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!