Captain Harlock

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"Captain Harlock", bild av Leiji Matsumoto. © Leiji Matsumoto och Akita Shoten

"Captain Harlock" ("宇宙海賊キャプテンハーロック"), manga av Leiji Matsumoto.

Handling

Kapten Harlock är en ärrad och lätt mystisk men rättrogen rymdpirat som år 2977 seglar stjärnorna runt med sin besättning på skeppet "Arcadia" och hamnar i diverse äventyr när de mystiska Mazone försöker invadera världen. Harlock har åtskilliga typiska piratattribut, ögonlapp, ärr, mantel och stövlar samt dekorerad med dödskallesymbolen. Till sinnelaget skildras han som en ädel och rättvis man, som följer sitt öde.

Jorden har vid denna tid koloniserat större delen av solsystemet, och frakter av gods och varor till hemplaneten sker ständigt. Befolkningen har dock blivit förslöad, eftersom arbete i stort har avskaffats och den bekymmerslösa tillvaron tas för given. Harlock plundrar visserligen transportskepp, men lagrar också upp mycket av bytet som en reserv inför kommande kristider till förmån för jorden, som han vill beskydda. Både regering och militär hyser dock agg till honom, och han är ständigt fredlös.

Han är den mest framstående i en generation av företagsamma, vilka brutit med den rådande ordningen och lämnat jorden för att livnära sig på egen hand i rymden. Faror hotar dock där ute i det okända. När serien startar upptäcker vetenskapsmannen professor Daiba att ett stort svart klot är på väg att kollidera med jorden. Han talar för döva öron när han försöker varna premiärministern, som hellre ägnar sig åt att spela golf.

Det två km breda klotet slår dock ned, orsakande förödelse, och visar sig ha inskriptioner liknande Maya-tecken på utsidan. Professorn och hans son Tadashi söker finna ursprunget till sfären, men en mystisk kvinna kommer och mördar Daiba innan han hinner avsluta sina efterforskningar. Här kommer kapten Harlock in i handlingen och Tadashi enrolleras till piratskeppet Arcadia, där han får veta mer om de utomjordiska varelserna Mazone som vill ta över makten på Jorden. Daiba finner livet ombord till en början ovant, inte minst på grund av alla de säregna besättningsmän som Harlock har runt sig men svär så småningom en trohetsed till Harlock under piratflaggan, Jolly Roger. Arcadia beger sig ut för att försvara friheten och jorden.

Figurer

"Captain Harlock", från vänster Yattaran, Mimeh, Kei, Daiba-kun och Harlock. Bild ur animen från 1978. © Leiji Matsumoto och Toei Animation

Captain Harlock är befälhavare ombord på rymdskeppet Arcadia och är laglös på grund av sina piratdåd. Han har friheten som sin ledstjärna och försöker på sitt sätt beskydda jorden från faror. Skeppet Arcadia har byggs av en nära vän till honom, och har 40 besättningsmän.

Tochiro Oyama, är Harlocks bästa vän som dock är avliden men har efterlämnat förmyndarskapet för den 7-åriga flickan Mayu till Harlock. Det är Tochiro som byggt Arcadia på planeten Heavy Meldar åt Harlock. Tochiro var ett geni inom de tekniska vetenskaperna.

Mayu Oyama är Harlocks skyddsling. Hon hålls som en slags gisslan av regeringen för att locka Harlock i bakhåll när han besöker jorden för att hälsa på henne. Hon lever i en kyrklig internatskola, Saint Giovanna, och tillbringar fritiden med att spela okarina.

Yattaran är förste skeppare, en liten och klotrund men tekniskt skicklig man vars huvudintresse är att bygga modellplan och -båtar. Vurmar för historiska fordon och maskiner från jordens förflutna.

Kei Yuki är en av officerarna på Arcadia, en blond yngre kvinna som gick ombord efter sitt fängelsestraff, som tilldelats henne efter ett överfall på sin tidigare chef som gjorde narr av hennes far, en berömd rymdforskare.

Tadashii Daiba är en yngre man som ansluter sig efter det att hans far, en framstående vetenskapsman, dödats av Mazone.

Miime är en kvinnlig utomjording som Harlock räddat livet på. Hon är ibland självlysande och livnär sig på alkohol samt spelar harpa. Kommer från planeten Jura vid stjärnan Antares som den sista av sin ätt.

Maji är chefsingenjör ombord, har varit gift med en mazone som dock försvann med deras gemensamma dotter.

Dr Zero som är skeppsläkare ombord, barndomsvän med Yattaran och ägare av katten Mii.

Masu Tsunajima, en äldre kvinna som basar över köksregionerna.

Tori-san är Harlocks maskot, en stor svart fågel.

Emeraldas, en kvinnlig rymdpirat, med eget skepp, mor till Mayu.

Lafresia, drottning över Mazone och fiende till Harlock.

Mitsuru Kiruta, befälhavare underställd premiärministern, en principfast och handlingskraftig man som dock ständigt gäckas i sina försök att infånga Harlock.

Shizuka Namino, premiärministerns assistent. Är inte den hon utger sig för att vara utan spelar ett dubbelspel.

Professor Kusuko, kollega och vän till professor Daiba, även han blir mördad när han försöker tyda skriften på det mystiska klotet från rymden.

Både Dr Zero (Dr Sado) och Mii är figurer lånade från Leiji Matsumotos manga Space Battleship Yamato (Star Blazers).

Rymdskeppet

Harlocks rymdskepp Arcadia är en nostalgisk blandning av gammalt och modernt. Harlock styr skeppet med ett gammaldags skeppsroder, och han sitter likt Fantomen på en dödskalletron. Handeldvapen och flera interiörer verkar närmast viktorianska, medan piratsymbolen med en dödskalle och korslagda benknotor återfinns ständigt, på uniformer, möbler och fordon. Skeppets yttre bestyckning med plasmakanoner påminner starkt om ett slagskepp från andra världskriget medan aktern har formen av ett klassiskt piratskepp från 1600-talet där piratflaggan vajar fritt trots den lufttomma rymden.

Skeppet har enligt Harlock en själ, och detta skulle då vara den centraldator som ibland omnämns som skeppets 42:e skeppsmedlem. Rymdskeppets namn Arcadia syftar förstås på det klassiska grekiska landskapet Arkadien, en symbol för något oförstört av civilisationen. Harlocks frihetsbegär har lett honom att sätta sitt liv på spel och på egen hand utforska rymden, "pursuing an impossible dream". Arcadia har också ett antal mindre bestyckade patrullskepp, de så kallade rymdvargarna, som kan lämna skeppet vid behov. Dessutom finns en bas, "piratön", byggd inuti en asteroid med namnet "Deathshadow", vilken erbjuder möjlighet till reparationer och rekreation.

Publicering

Japan Japan

 • En uppföljare med titeln "ニーベルングの指環" ("Harlock Saga: Ring of the Niebelung") gick i Weekly Comic Bunch 1992-99, samlad i 8 volymer från Shinchosha .

En rad tidiga uppenbarelser i mangaform av Harlock i Matsumotos tappning finns:

 • "Pilot 262" (1969), med flygarässet Major Harlock från andra världskriget.
 • "The Great Pirate Harlock" (1970), om Phantom Harlock, pirat på en koloniserad planet.
 • "Gun Frontier" (1972), en vilda västern-version med Harlock och Tochiro. Blev en anime.
 • "The Witch of Stanley" (1973), flygarässet under andra världskriget, Phantom F. Harlock II, möter faror i Nya Guinea.
 • "My Youth in Arcadia" (1973), den tyske stridspiloten Major Harlock igen, här författare till en bok med samma titel som serien, vilken senare hamnar i ättlingen Captain Harlocks händer tusen år senare. Blev en anime.
 • "Diver Zero" (1975), Harlock dyker åter upp.
 • "Space Battleship Deathshadow" (1975), om rymdpiraten Phantom Harlock, som nu börjar bli identisk med den etablerade Captain Harlock.

Frankrike Frankrike

En omtecknad licensproduktion i albumformat huvudsakligen baserad på TV-serien gavs ut i Frankrike 1980-1981 hos Dargaud under titeln "Albator", med manus av Claude Moliterni och teckningar av Studio Five Stars.

Publicerades i Frankrike 2002-03 av Kana under titeln "Capitaine Albator: le pirate de l'espace". Omtryck 2013 i samlingsvolym.

Italien Italien

Serien har även utgivits i Italien som "Capitan Harlock: Il pirata dello spazio", dels 1993 i serietidningsformat av Granata, sedan 2001 i bokform av Panini.

Spanien Spanien

Publicerades även i Spanien 2002-03 av Glénat España.

Usa USA

"Captain Harlock" samt "Captain Harlock: Deathshadow Rising" av Robert W Gibson och Ted Dunn gavs ut i 14 nr i vanligt serietidningsformat i serien Eternity Comics från Malibu Graphics 1990–91. Amerikanskt licensierat material.

I andra media

"Captain Harlock", "Endless Odyssey", anime från 2002. © Leiji Matsumoto och Kobunsha

Diverse avläggare i form av tecknade långfilmer, OAV-avsnitt och gästspel i andra serier av Matsumoto, Galaxy Express 999 (1978), Queen Emeraldas, Maetel Space Symphony, Gun Frontier m.fl.).

De mest kända animefimerna och -serierna med Captain Harlock är följande:

 • "Space Pirate Captain Harlock", 1978–79, 42 avsnitt för japansk tv av Toei/Studio Nue. Visades också i Frankrike, Spanien, Italien och Tyskland. I USA gav Ziv International ut 4 avsnitt 1981. Senast utgiven på DVD i USA 2013 av Eastern Star.
 • "Captain Harlock: Mystery of the Arcadia", en sequel baserad på tv-serien, långfilm från Toei/Studio Nue 1978.
 • "Arcadia of My Youth", långfilm 1982 av Toei/Studio Nue (130 min). Harlock möter åter invaderande aliens, med en parallellhandling i andra världskriget och en förfader till Harlock.
 • "Endless Orbit SSX", 1982–83, tv-serie i 22 avsnitt av Toei, en sequel till Arcadia of My Youth.
 • "Harlock Saga", 1999, en OAV i 6 avsnitt från Bandai baserad på mangan "The Ring of the Niebelung". Utgiven i USA av CPM.
 • "CosmoWarrior Zero", 2001, tv-serie i 13 avsnitt av Enoki Films.
 • "Captain Herlock The Endless Odyssey", 2002–03, en alternativ sequel ursprungligen tänkt för tv, men blev en nedkortad OAV-anime i 13 avsnitt, gjort av Madhouse. Utgiven i USA av Geneon.
 • "Space Pirate Captain Harlock", en påkostad remake från Toei 2013 (115 min), gjord i realistisk 3D-CG. Har dubbats till engelska, italienska, franska och tyska. (trailer).