Captain Video

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"Captain Video". © Fawcett.

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.

"Captain Video", serie av George Evans och Martin Thal efter den första science fiction-följetongen i amerikansk television.

Handling

Captain Video och hans ranger lever i en inte alltför avlägsen framtid och bekämpar orättvisor och ondska varhelst de finner dem. Inte för inte kallas Captain Video för "the death-defying guardian of the world". Till sitt förfogande har Captain Video en rad futuristiska tekniska uppfinningar, bland annat ett överljudsjetplan, strålpistoler, handburna radiokommunikatörer, röntgenstrålsutrustning och rymdraketen X-9.

Bland äventyren återfinns en resa till månen och möte med otrevliga gröna rymdmän, ett besök till en förlorad stad i Egypten med försvunnen, avancerad vetenskap och så vidare. Serien är en arvtagare till 30- och 40-talens radio-, biograf- och pulptidningsföljetonger med sf-tema.

Publicering

"Captain Video" och hans ranger landar på månen. Bild av George Evans och Martin Thal. © Fawcett.

Usa USA

Utgavs av Fawcett med 6 nr 1951.

Australien Australien

Utgavs av Cleland med 6 nr 1951.

Storbritannien Storbritannien

Utgavs av L. Miller & Son med 6 nr 1951.

Återtryck i en inbunden samlingsvolym 2013 av PS Artbooks med titeln "Roy Thomas presents Captain Video – Collected Works".

I andra media

Serien baserades på tv-serien "Captain Video and His Video Rangers" från DuMont som sändes mellan 1949 och 1955, i början med ett avsnitt per dag, senare ett varje vardag. Tv-serien var den första rena science fiction-serien för tv i USA, och skrevs av en rad av de mest kända sf-författarna för tiden, såsom Isaac Asimov, Arthur C. Clarke, James Blish, Damon Knight och Jack Vance. Captain Video blev även 1951 en följetongsfilm för biografer, gjord av samma team som gjorde "Stålmannen".


Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!