Serier

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Serie)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Utställningstidningen Serier! från Kulturhuset 1986.

Serier (kallas även "tecknade serier", "sekvenskonst", "grafisk litteratur" eller "den nionde konstformen") är ett bildmedium och en konstart som används för att förmedla många olika sorters information och berätta många olika typer av historier. De flesta torde se serierna som en underordning till bildberättelsen.

Seriemediet har vuxit fram i olika former i olika skeden av världshistorien, började ta sin moderna form under 1700-talet och var definitivt befäst i slutet av 1800-talet.


Vad är en serie?

Huvudartikel: Serier: Definitioner

Det finns flera olika definitioner på vad en serie är. Den kanske vanligaste definitionen är att en serie består av minst två sammanhängande och sidoställda bilder i en sekvens. Den kan innehålla text, men behöver inte göra det. Texten kan vara integrerad i rutorna eller utanför, men texten kompletterar bara bilden och kan inte läsas fristående utan bilderna.

I sin "Serier: den osynliga konsten" uttryckte Scott McCloud det som att serien är en "uttrycksform som består av sidoställda, föreställande och andra bilder i avsiktlig sekvens, vilka syftar till att förmedla information och/eller framkalla ett estetiskt gensvar hos betraktaren".[1]

Seriewikin varken kan eller vill slå fast en entydig definition av en serie, men favoriserar definitionen av serier som "flera bilder i sekvens" då den är den bland serieforskare mest accepterade definitionen. Inom Seriewikin listas dock inte bara verk som brukar anses som serier utan också en del gränsfall, samt även verk som uppenbarligen inte är serier men som är relevanta i seriesammanhang.

Mer information går att hitta i artikeln Serier: Definitioner. En mer detaljerad analys av olika definitioner och begrepp kan läsas t.ex. i boken "Vad är tecknade serier" av Fredrik Strömberg.

Formspråk

Huvudartikel: Seriernas formspråk

Formspråket i tecknade serier varierar, men det brukar finnas några gemensamma nämnare som utvecklats över tid. Bland dessa det sekventiella berättandet i form av på varandra följande serierutor, där berättande text och repliker återges med textplattor, pratbubblor och tankebubblor. Utöver detta finns det även viss symbolia som kan variera mellan olika geografiska serietraditioner.

StubAvsnitt.png Detta avsnitt är bara påbörjat. Du kan hjälpa till genom att fylla i mer .

Historia

Huvudartikel: Seriernas historia

StubAvsnitt.png Detta avsnitt är bara påbörjat. Du kan hjälpa till genom att fylla i mer .

Geografiska traditioner

Huvudartikel: Serier: Geografiska traditioner

Tre huvudsakliga geografiska traditioner av serier kan urskiljas; den europeiska traditionen, den amerikanska (eller anglosaxiska) traditionen, och den asiatiska (främst japanska) traditionen. Områdena uppvisar givetvis stora interna skillnader och många enskilda verk har inspirerats "över gränserna", men generellt har de tre traditionella områdena utvecklats parallellt på olika sätt.

Former och genrer

Framställningsformer

Även om mediet är allmänt känt som "tecknade serier" behöver serier inte vara "tecknade" per se. Bilderna kan givetvis framställas med vilket material och med vilken teknik som helst. T.ex.:

  • Tecknade serier
  • Målade serier
  • Datorframställda serier
  • Grafiskt framställda serier
  • Collage- och blandteknikserier
  • Fotoserier
  • Skulpturserier

Publiceringsformer

Huvudartikel: Serier: Publiceringsformer

Serier originalpubliceras huvudsakligen i fyra format: som dagspresserier (i sin tur uppdelade i dagsstrippar och söndagssidor), i serietidning, i seriealbum (serieböcker) och som webbserier. Detta är också den kronologiska ordningen för publiceringsformernas tillkomst. De första (moderna) serierna publicerades i dagstidningar innan de tog steget över till renodlade serietidningar på 1930-talet. Seriealbum kan dels betyda en bokutgåva med serier, dels en lyxigare variant av serietidningen, med kraftigare pärmar etc. Webbserier är den nyaste publiceringsformen, och troligen även den billigaste.

Ett flertal mindre vanliga publiceringsformer finns givetvis, från väggutställningar och tapeter till tuggummipapper och mms i mobiltelefonen.

Genrer

Huvudartikel: Seriegenrer

En genre är en underordning av en konstform, eller en normaliserad form av en konstart. Genreindelningen är ingen "naturlig" indelning, utan något som kanoniseras då tillräckligt många människor använder sig av denna gränsdragning, oftast baserad på ett godtyckligt antal gemensamma nämnare. Gränserna är vanligtvis inte knivskarpa, utan flytande.

Inom seriemediet finns en mängd traditionella genrer, överordnade såsom humorserier, äventyrsserier, komiska äventyrsserier, vardagsrealistiska serier, vuxen- och barnserier, såväl som mer specialiserade, t.ex. kriminalserier, kärleksserier, superhjälteserier och fantasyserier.

Alternativa termer

Det finns flera alternativ till begreppet "serier", varav vissa kan använda synonymt och andra har en smalare betydelse, eller beskriver företeelser i gränslandet mellan serier och annan litteratur eller konst:

StubAvsnitt.png Detta avsnitt är bara påbörjat. Du kan hjälpa till genom att fylla i mer .

"Serier" på olika språk

Det japanska ordet manga betyder serie och kan skrivas på olika sätt på japanska.
Språk Term
Mini danmark.gif Danska Tegneserier
Mini storbritannien.gif Mini usa.gif Engelska Comics, Funnies
Mini estland.gif Estniska Koomiks
Mini finland.gif Finska Sarjakuvat
Mini frankrike.gif Mini belgien.gif Franska Bande Dessinée, BD
Mini island.gif Isländska Teiknimyndasögur / Myndasögur
Mini italien.gif Italienska Fumetti
Mini japan.gif Japanska Manga (漫画 eller まんが eller マンガ); även ordet komikku(su) (コミック(ス)) förekommer
Mini nederlanderna.gif Nederländska Strips
Mini norge.gif Norska (bokmål) Tegneserier
Mini norge.gif Norska (nynorska) Teikneserier
Mini polen.gif Polska Komiks
Mini brasilien.gif Portugisiska (Brasilien) (História em) quadrinhos
Mini portugal.gif Portugisiska (Portugal) Banda desenhada
Mini ryssland.gif Ryska Комикс (Komiks)
Mini spanien.gif Spanska Historietas, Cómics, Tebeos
Mini sverige.gif Svenska Serier, tidigare även karrikatyrer
Mini tyskland.gif Tyska Comics

Fotnoter

  1. Scott McCloud: "Serier: den osynliga konsten" (orig. "Understanding Comics"), Epix 1993, s. 9.
Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!