Egg Fu

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Chang Tzu)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Wonder Woman och Egg Fu på omslaget till Wonder Woman (vol. 1) nr 158 (november 1965). Bild av Ross Andru och Mike Esposito. © DC Comics.

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.

Egg Fu är en ond kinesisk superskurk i DC:s universum som först dök upp i Wonder Woman (vol. 1) nr 157 (1965). Figuren skapades av Robert Kanigher (manus) och Ross Andru (bild) och var ursprungligen en extremt illasinnat karikerad stereotyp av en kines, som dessutom liknade ett stort ägg.

Sedan dess har figuren uppdaterats flera gånger och återkommit i nya versioner. Den nuvarande versionen heter Chang Tzu och har ingen tolerans mot den som kallar honom Egg Fu.


Ursprungsversionen

Egg Fu har förekommit i flera inkarnationer. De tidigaste av dessa är inte längre en del av den nuvarande kontinuiteten, då de introducerades före DC:s första stora historierevision "Crisis on Infinite Earths" 1985–86.

Den första Egg Fu

Egg Fu debuterade 1965 i tidningen Wonder Woman nr 157–158. Under den tid då Robert Kanigher skrev serien var den fullspäckad med bisarra och kitschiga inslag, och Egg Fu är ett praktexempel på detta. Figuren var en kinesisk kommunistagent som av någon anledning som aldrig förklarades såg ut precis som ett gigantiskt ägg. Han var inte särskilt mobil, men kunde använda sina svarta mustascher som tentakler och vapen mot sina motståndare. Likt många andra kineskarikatyrer talade Egg Fu en primitiv engelska där han bytte plats mellan "l" och "r".

I sitt första framträdande kidnappar Egg Fu Wonder Womans kärleksintresse Steve Trevor till sitt högkvarter på Oolong Island och förvandlar honom till en levande bomb, vilken han sedan bombarderar några amerikanska krigsskepp med. Wonder Woman ingriper naturligtvis och räddar soldaterna. Efter att nästan ha dödats och därefter blivit lika explosiv som Steve Trevor, går Wonder Woman i strid med Egg Fu och dennes trupper. I bataljen dödas den skurkaktiga kinesen och både Wonder Woman och Steve Trevor blir därefter botade.

Egg Fu skymtar i ett nummer av Ambush Bug i mitten av 1980-talet, ett avsnitt som dedikerades till många mer eller mindre välförtjänt bortglömda figurer från förr. Andra som dyker upp i samma nummer är Bat-Mite, Ace the Bat-Hound, Legion of Super-Pets och Inferior Five.

Egg Fu den femte

"Egg Fu the Fifth", en närmast identisk släkting till den förste Egg Fu (fast något mindre), dyker upp i Wonder Woman nr 166 och fängslar Wonder Woman med hennes egen magiska lasso. För att bli fri lurar Wonder Woman sin fiende genom att erbjuda sig att dansa för honom. Dansen blir dock så vildsint att äggskurkens "skal" spricker och Wonder Woman kan fly.

Doctor Yes

En identisk robotkopia av Egg Fu hette Dr. Yes och är ett hot mot Amerika i en historia i Metal Men (vol. 1) nr 20 (1966), även denna gjord av Kanigher och Andru. Dr. Yes hjärntvättar de hjältemodiga robotarna i Metal Men och får dem att göra uppror mot sitt fädernesland USA. Omprogrammeringen skapar emellertid en konflikt i robotarnas patriotiska datorhjärnor och får dem att explodera. Dr. Yes förgås i explosionen och Metal Men lagas därefter av sin skapare Dr. Will Magnus.

Namnet Dr. Yes är en parafras på James Bonds halvkinesiske fiende Dr. No.

Nuvarande kontinuitet

Chang Tzu på omslaget till Checkmate! (vol. 2) nr 15 (augusti 2007). Bild av Matthew Clark. © DC Comics.

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.

Efter serien "Crisis on Infinite Earths" 1985–86 skrevs delar av DC:s historia om, och Wonder Womans historia helt och hållet. I de nya serierna fanns Egg Fu till en början inte med och figuren hade heller aldrig existerat i den gällande historieskrivningen. De flesta betraktade troligen Egg Fu som ett exempel på tidstypisk rasism som inte förtjänade att återupplivas.

Darkseids maskin

John Byrne introducerade en ny version av Egg Fu i Wonder Woman (vol. 2) nr 128 (1997). Denna Egg Fu är en robot som tagit formen av en nöjesfältsattraktion i Wonder Womans hemstad Gateway City. Maskinen visar sig emellertid vara ett supervapen placerat på Jorden av den onda guden Darkseid redan på 1800-talet. Egg Fu-maskinen börjar hjärntvätta människor och förbereda dem för transport till Darkseids hemvärld Apokolips. Planerna hejdas till slut av Wonder Woman och hennes allierade.

Chang Tzu

I serien "52" från 2006–2007 introduceras en helt ny version av figuren, nu utan de flagranta rasistiska associationerna. Chang Tzu (även kallad Chung Zhu) är en kinesisk vetenskapsman som verkar ha fått sitt omänskliga utseende på grund av misslyckade experiment. Chang Tzu har en gulaktig, äggformad kropp med krackelerad hud. En uppsättning mekaniska spindelliknande ben och armar ger honom möjlighet att förflytta sig och hantera vapen och dylikt.

Chang Tzu är medlem av Kinas regeringsstyrda superhjältegrupp The Great Ten, men dubbelspelar med brottsorganisationen Intergang och deltar med ett flertal andra "galna vetenskapsmän" i den s.k. Science Squad på Oolong Island för att skapa en uppsättning av fyra virtuella apokalyptiska ryttare med hjälp av teknologi från planeten Apokolips. Apokalypsens fyra ryttare manipulerar Black Adam att starta tredje världskriget, vilket till slut stoppas av Captain Marvel. I eftermälet tycks Chang Tzu dödas av Metal Mens skapare Dr. Will Magnus. Han återvänder dock en tid efteråt och kämpar mot den internationella underrättelseorganisationen Checkmate!.

Chang Tzu är ett vetenskapligt geni, men har renodlade sociopatiska och sadistiska drag. Han är extremt känslig för om någon driver med hans utseende. Den underhuggare som skrattar åt honom eller kallar honom för Egg Fu (enligt honom själv "ett av hans niotusennio onämnbara namn") går snart en plågsam död till mötes.


Första framträdande: Wonder Woman (vol. 1) nr 157 (oktober 1965)
(nuvarande version): 52 nr 6 (juni 2006)

Kuriosa

Namnet Egg Fu kommer från en kinesisk maträtt som heter Egg Fu Yung.

Se även