Ace the Bat-Hound

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Seriens huvudfigurer anno 1962, tecknade av Sheldon Moldoff. Ace the Bat-Hound närmast i bild. © DC Comics.

Ace var en intelligent schäfer som under seriernas Silver Age fick finna sig i att maskeras och hjälpa Batman och Robin att lösa kriminalfall under 1950- och 60-talen. Första framträdandet var i Batman nr 92 (juni 1955). Enligt upphovsmännen Bill Finger och Sheldon Moldoff var figuren inspirerad av den fiktiva hunden Rin Tin Tin, men lika troligt är nog att man inspirerats av Stålpojkens hund Krypto som gjorde premiär tidigare samma år.

I modern tid har Ace även dykt upp som en bulldog ägd av Bruce Wayne. Ace har även funnits med som bifigur i olika tecknade filmer.


Historik

I serierna var Ace en schäfer som ursprungligen ägdes av gravören John Wilker. När hans husse kidnappades av en förfalskarliga togs Ace omhand av Batman och Robin, som använde hunden till att spåra upp bovarna. I sin hemliga identitet Bruce Wayne hade Batman redan utlyst hittelön för Aces husse, så för att undvika att någon kopplade hunden till Wayne fick Ace bära en mask och ett halsband med läderlappssymbol. (Ace hade nämligen en lätt igenkännbar, stjärnformad teckning i pannan.) Namnet "The Bat-Hound" fick Ace av en brottsling som han stoppade.

Wilker räddades, men fick senare ett nytt jobb som gjorde det svårt för honom att ta hand om Ace. Han skänkte då hunden till Bruce Wayne, men gjorde själv aldrig kopplingen Bruce Wayne–Batman.

Ace försvann ur Batman-serierna när Julius Schwartz blev redaktör 1964. Han har därefter endast gjort sporadiska framträdanden (till exempel i Ambush Bug nr 3 (1984), en tidning som rörde sig i de mer bisarra och komiska delarna av DC:s universum).

En modern version av Ace introducerades i Batman nr 462 (1991) och ägdes ursprungligen av en indiansk shaman. Denne Ace hade ett fladdermusmönster på ryggen. Han kallades aldrig "Bat-Hound" och bar aldrig mask, men han hjälpte ändå Batman med några fall. Hunden försvann i samband med crossovern "No Man's Land" i slutet av 1990-talet.

Andra versioner

I miniserien "Kingdom Come" av Mark Waid och Alex Ross är Ace en bevingad häst som tillhör en framtida Batwoman. I Howard Chaykins "Batman/Houdini" är Ace namnet på Bruce Waynes hund när han var liten. I Elseworlds-historien och Frankenstein-pastischen "Castle of the Bat" bygger dr Bruce Wayne bokstavligt talat en läderlappshund av hundar och fladdermöss.

Före omdaningen i "Crisis on Infinite Earths" hade Nightwing i flaskstaden Kandor en hund med telepatiska förmågor som kallades Nighthound.

Ace the Bat-Hound i andra medier

Batman Beyond

I den animerade TV-serien "Batman Beyond", som gjordes i slutet av 1990-talet, hade den åldrade Bruce Wayne en vakthund i form av en grand danois som kallades just Ace. Det fanns dock inga indikationer på att Ace skulle ha assisterat den ursprunglige Batman under uppdrag. Ace var i själva verket en kamphund som rymt från skurken mr Boxer och tagits omhand av Wayne. Ace gillade först inte Terry McGinnis, den nye Batman, men de bägge fann varandra efter att upplevt flera äventyr tillsammans, bland annat ett där de stoppade mr Boxer från att mutera sina kamphundar.

I filmen "Batman Beyond: Return of the Joker" gjorde Ace en direkt insats i att stoppa Jokerns planer.

I en episod av den animerade TV-serien "Justice League Unlimited", antyds det att Batman döpt hunden efter Ace, ässet bland kortleksskurkarna Royal Flush Gang.

Krypto the Superdog

2005 kom den tecknade TV-serien "Krypto the Superdog", med Stålpojkens hund och andra superdjur i rollerna. Ace gör inhopp i serien som Batmans partner, även om Batman själv aldrig visat sig i TV-serien. Här har Ace liksom sin husse en mängd olika tekniska prylar som hjälper honom att bekämpa brott. I en episod möter han och samarbetar med rymdhundarna Dog Star Patrol. Hans fiender är Jokerns hyenor Bud och Lou, Penguins fåglar Artie the Puffin, Griff the Vulture och Waddles the Penguin samt Catwomans katt Isis. Aces röst görs i serien av Scott McNeil.

The Batman

I den animerade TV-serien "The Batman" från 2004 reagerar betjänten Alfred på Batgirls uppdykande med kommentaren: "Perhaps I should equip the Batcave with a doggie door, should Bat-Hound decide to join the gang." En liknande kommentar förekommer även i den tecknade långfilmen "Batman: Mystery of the Batwoman".

Externa länkar