Chic Young

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Blondies bröllop med Dagobert 1933, tecknat av Chic Young. © KFS.

Murat Bernard "Chic" Young (1901-1973) var en amerikansk tecknare som skapade den populära tecknade serien "Blondie". Enligt King Features Syndicate hade serien som mest en daglig läsekrets på 52 miljoner.

Bror till Lyman Young, skapare av "Spud och Tim" ("Tim Tyler's Luck" i original).

Young var född i Chicago, Illinois, och började tidigt teckna uppmuntrad av sin mor, som var konstnär. Hans far James var skoförsäljare, och hade väl inte så mycket till övers för konstnärer, men alla barn i familjen var kreativa: Walter var målare, dottern Jamar blev reklamtecknare och Lyman, Chics äldre bror, tecknade serien Spud och Tim för King Features. Det var Lyman som uppmuntrade Chic att ständigt rita.

Chic Young växte upp i St Louis, och efter high school återvände han till Chicago där han arbetade på lllinois Central Rallway medan han gick kvällskurser på Art Institute of Chicago.

År 1921 fick han veta att Newspaper Enterprise Association (N.E.A.) sökte en tecknare för att göra en tecknad serie om en ung attraktiv kvinna. Han reste till Cleveland där han tecknade "The Affairs of Jane", för en lön på $ 22 i veckan, om en kämpande filmskådespelerska som drömde om att gå från lågbudgetfilmer och bli filmstjärna. Den kortlivade serien, som började på Halloween 1921, upphörde efter fem månader den 18 mars 1922.

Efter sex månader i Cleveland flyttade Young till New York där han skapade en annan serie om en annan flörtig flicka, "Beautiful Bab", som Bell Syndicate började distribuera den 15 juli 1922. Den existerade bara till 14 april 1923 men det gjorde att han fick jobb på King Features Syndicate studio det året, främst som assistent till tecknaren Jack Callahan, vars sätt att rita och berätta blev en förebild. År 1924 började Young teckna serien "Dumb Dora", om brunetten Dora som "inte var så dum som hon såg ut."

Under 1925 signerade han Dumb Dora med namnet "Chic" Young för första gången. I årsboken 1919 för William McKinley High School citeras hans smeknamn "Chicken", som är bakgrunden till hans kända signatur. År 1927 gifte sig Young med den professionella harpisten Athel Lindorff (d.1979). De träffades på en av hennes konserter och två veckor senare friade han.

Börskraschen 1929 gjorde att Young förlorade sina besparingar, men efter sex år med Dumb Dora hade serien blivit alltmer populär, så under våren 1930 begärde Young bättre betalt. Men Joseph V. Connolly, chef på King Features, var inte benägen att gå med på löneökningar. Young hotade då att sluta och reste med sin fru till franska rivieran för att ytterligare poängtera sin sak. Connolly bad honom återvända, och Young gick med på det, men bara om han fick rättigheterna till en egen ny serie. Connolly accepterade, förutsatt att Young kunde komma med en godtagbar serieidé.

Det ledde till att Paul Fung tog över "Dumb Dora" från och med april 1930, och Young släppte serien för att skapa en egen ny titel.

Sommaren 1930 skapade Young serien "Blondie", i sin studio i Great Neck, Long Island. Serien debuterade den 8 september 1930 och blev snabbt den mest populära serien i Amerika, och serien fick ännu fler läsare när Blondie och Dagobert ("Dagwood Bumstead") gifte sig 1933, följt av Baby Dumpling 1934 (senare kallad Alexander).

När hans första son, Wayne, dog av difteri 1937, tog Young ett sabbatsår eftersom förlusten gjorde det svårt för honom att rita Baby Dumpling. Efter att Young och hans fru tillbringade ett år på resa i Europa återupptog han arbetet med Blondie.

Familjen Young bodde i förorten New Rochelle, New York, men år 1939 flyttade Young sin familj till Kalifornien för att vara mer inblandad när Columbia Pictures skulle börja filma 24 Blondie-filmer med Arthur Lake och Penny Singleton.

Framväxten av nya medier i tiden som film, radio, tv och reklam innebar att licensiering av serien gjorde Young rik.

Young arbetade med flera olika assistenter, inklusive Alex Raymond och Ray McGill. Alex Raymonds yngre bror, Jim Raymond, började som assistent 1935, och han tog sedan över rollen som huvudtecknare 1950 när Youngs syn blev allt sämre.

I början av 50-talet flyttade hela familjen till Paris för ett par år, och några år senare flyttade de till Florida.

Young dog av lungemboli i Florida, 1973, 72 år gammal efter en längre tids sjukdom.

Under sin livstid producerade han mer än 15.000 Blondie-strippar. En annan serie har skapade var "Colonel Potterby and the Duchess", som var den övre delen av söndagssidan av Blondie från 1935 till 1963. Dessförinnan var "The Family Foursome" en kortlivad inledande serie till Blondies söndagssida.

Chic Youngs son, Dean Young, har sedan faderns död skrivit manus till Blondie som idag är tecknad av John Marshall och assistenten Frank Cummings.

Chic Young tilldelades 1948 utmärkelsen Reuben Award från National Cartoonists Society för serien Blondie, bara en av hans många utmärkelser.

Serierutor från "Blondie" har inspirerat Roy Lichtenstein till fyra popkonst-verk, nämligen "Two Paintings: Dagwood" (1983), "Reflections: Sunday Morning" (1989), "Yoo-Hoo" (1989) och "Reflections on the Scream” (1990).

Källa: https://rogersmagasin.com/serieskapare-tecknare-och-manusforfattare/chic-young/


Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!