Blondie

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
för den svenska serietidningen, se Blondie (svensk serietidning)
Blondies bröllop med Dagobert 1933, tecknat av Chic Young. © King Features.

"Blondie" är en amerikansk dagsstrippserie i familjemiljö skapad av Chic Young 1930. Serien publiceras än idag och är fortfarande en av världens mest lästa serier.


Historik

Murat Bernard "Chic" Young hade redan skapat ett flertal dagspresserier före 1933; "The Affairs of Jane" (1921), "Beautiful Bab" (1922) och "Dumb Dora" (1924). "Dumb Dora" ökade stadigt i popularitet och Young bad till slut syndikatet King Features om en löneökning och upphovsrätt till serien. Det fick han inte med "Dora", men istället fick han chansen att skapa en ny serie. Första strippen med "Blondie" publicerades i amerikansk dagspress den 8 september 1930. Till en början spelades huvudrollen av partypinglan Blondie Boopadoop (inte helt olik föregångaren Dumb Dora), men efter att huvudfiguren gift sig 1933, utvecklades strippen snabbt till en typisk familjeserie, en genre som "Blondie" till stor del satte standarden för.

Chic Young tecknade "Blondie" fram till sin död 1973, varefter den kreativa kontrollen togs över av hans son Dean Young, som skriver serien än idag. På teckningssidan har serien tagits över av (i tur och ordning) Jim Raymond, Mike Gersher, Stan Drake och Dennis LeBrun. Efter att LeBrun lämnade serien i slutet av 2005 signerades den enbart av Dean Young. Tecknaren John Marshall, som tog över efter LeBrun, fick börja signera serien 2007.

"Blondie" har i många perioder bedömts vara världens mest lästa serie, och än idag är populariteten stor. 2010 publiceras den i över 2000 dagstidningar i 47 länder på 35 språk. Den har uppskattningsvis cirka 250 miljoner läsare varje dag.[1]

Handling

Serien påminde från början om en s.k. "screwball comedy". Titelfiguren Blondie Boopadoop introducerades ursprungligen som en "flapper girl", en partypingla i kort kjol vars största intresse var att dansa och som hade ett flertal tillfälliga pojkvänner, varav en var rikemanssonen Dagobert Krikelin (Dagwood Bumstead). Alla trodde till en början att Blondie bara var intresserad av Dagoberts pengar, men det visade sig att hon förälskat sig i honom, till släkten Krikelins fasa. De unga tu gick till altaret och gifte sig den 17 februari 1933, med den följden att Dagobert förlorade rätten till familjeförmögenheten. Sedan dess har han levt ett medelklassliv tillsammans med Blondie i ett villaområde i förorten. Blondie blev en ansvarsfull hemmafru, medan seriens komiska roll togs över av hennes man Dagobert (som därmed snart blev den egentliga huvudpersonen).

Blondie fann sig snabbt i rollen som helylleamerikansk hemmafru. Dagobert fick jobba på direktör Dittlings kontor för att försörja familjen, som med tiden utökades. Sonen Alexander (i början enbart kallad "Baby Dumpling") såg dagens ljus den 15 april 1934. 1941 kom lillasyster Babsan (Cookie). Barnen blev under flera år successivt äldre och äldre, men när de kommit upp i tonåren stannade de i växten.

"Blondie" innehåller många återkommande skämt (s.k. running gags). Bland de situationer som har varierats i oändlighet kan nämnas:

 • Dagobert tillreder en enorm flervåningssmörgås med massor av olika sorters pålägg, en s.k. "Dagobertare"
 • Dagoberts tupplurar på vardagsrumssoffan.
 • Dagoberts tupplurar på arbetet.
 • Dagobert krockar med brevbäraren när han skyndar sig till jobbet
 • Dagobert missar spårvagnen eller bussen till jobbet. I senare strippar sinkar han samåkningsbilen genom att komma sent.
 • Dagobert blir störd när han sitter i sitt badkar (med ogenomskinligt badvatten).
 • Dagobert försöker bli av med dörrförsäljare.
 • Dagobert hamnar i gräl med grannen Herbert.
 • Dagobert begär löneförhöjning från Direktör Dittling.
 • Dagobert blir handgripligen pryglad av Direktör Dittling, eller får sparken.
 • Dagobert får ett menyförslag från Lou, servitören på det lunchkafé Dagobert brukar besöka.

Serien har moderniserats successivt under årens lopp – bilar, kläder och heminredning har långsamt anpassats efter rådande tider. En radikalare modernisering började dock under 1990-talet – 1991 startade Blondie en cateringfirma, efter nästan 60 år som hemmafru och en lika mångårig träning genom att laga mat åt sin glupske make. Dagobert samåker numera också i en bilpool istället för att springa till bussen eller spårvagnen.

Figurgalleri

Familjen Krikelin

 • Dagobert (Dagwood Bumstead)
 • Blondie (Blondie Boopadoop Bumstead)
 • Babsan (Cookie)
 • Alexander (Från början känd som "Baby Dumpling" i original, men senare döpt till Alexander)
 • Daisy, familjehunden vars mimik ofta kommenterar det som händer i serien.
 • Daisys valpar, fanns under en period i ett stort antal. Idag är Daisy åter den enda hunden hemma hos Krikelins.

Vänner till familjen

 • Grannarna Herbert och Fanny Perman (Herb och Tootsie Woodley)
 • Direktör Julius Dittling med hustrun Cora (Julius Caesar Dithers och Cora Dithers)
 • Grannpojken Elon (Elmo Tuttle), var ursprungligen i samma ålder som Babsan, men stannade i växten mycket tidigare än vad hon gjorde.
 • Brevbäraren (Mr. Beasley)
 • Mannen bakom disken på Dagoberts lokala lunchfik (Lou)

Mini usa.gif Amerikansk publicering

Dagspress

Serietidningar

Licensutgivna serietidningar med "Blondie" har kommit ut i flera omgångar. Innehållet har vanligtvis bestått av specialtecknade längre episoder, inte återtryckta dagsstrippar. Upphovsmännen har varit andra än Chic och Dean Young.

Seriealbum

Det har kommit åtskilliga samlingar av dagspresserien utgivna i bokform, åtminstone från 1950-talet och framåt. Signet, Temp och Tor Books hör till de mer frekventa utgivarna.

2010 började IDW Publishing att samla Chic Youngs "Blondie" kronologiskt. Hittills har en volym utkommit:

Mini sverige.gif Svensk publicering

Blondie nr 1/1951 © Serieförlaget

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.
Learn How Dagwood Splits the Atom (1949), på svenska som Dagobert spränger atomen (1952). Bild troligen av Chic Young. © King Features Syndicate.

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.

Egna serietidningar

Huvudartikel: Blondie (svensk serietidning)

Som biserie

Seriealbum

Medverkan i antologier

Dagspress

Veckopress

Övrigt

 • "Look and Listen" (Häfte för radiosänd engelskaundervisning med originalstrippar, Radiotjänst, 1949)

Topper

Huvudartikel: Potterby och hertiginnan

Åren 1935–63 tecknade Chic Young även en biserie till söndagssidan, en s.k. "topper" som publicerades överst på "Blondies "söndagssida. "Potterby och hertiginnan" ("Colonel Potterby and the Duchess" i original) var en humoristisk pantomimserie om ett förälskat par i det övre samhällsskiktet. Publicerades på svenska i tidningen Karl-Alfred på 1940-talet och i Blondie 1954–57.

"Blondie" i andra medier

Roman

Originalromanen "Blondie and Dagwood in Footlight Folly" gavs ut av Dell 1947.

Spelfilm

"Blondie" är den tecknade serie som adapterats till spelfilmer flest gånger.[källa behövs] 28 b-filmskomedier (med "b-film" avses här inte kvaliteten, utan en lågbudgetfilm som visades som förfilm till en en huvudfilm) producerades av Columbia Pictures åren 1938–50. Blondie spelades av Penny Singleton och Dagobert av Arthur Lake (som tidigare även gestaltat seriefiguren Harold Teen på vita duken).

Radioteater

Singleton and Lake röstskådespelade även Blondie och Dagobert i radioshowen "Blondie" som sändes av CBS (1939–44, 1944–49), NBC (mitten av 1944), samt ABC (1949–50).

TV-serier

Två sitcoms baserade på "Blondie" har sänts i amerikansk TV, men varade endast en säsong vardera. 1957 sändes 26 avsnitt av "Blondie" på NBC, med Pamela Britton i rollen som Blondie, och än en gång med Arthur Lake som Dagobert. 1968–69 sände CBS ytterligare en TV-version med Patricia Harty och Will Hutchins i huvudrollerna.

Animation

En animerad TV-specialare betitlad "Blondie & Dagwood" sändes 1987 av CBS. En uppföljare, "Second Wedding Workout" kom 1989. Blondie röstskådespelades här av Loni Anderson, och Dagobert av Frank Welker. Både filmerna har getts ut på DVD:n "Advantage Cartoon Mega Pack" nr 4.

Dagobert gör även flera cameos i den 3D-animerade "Gustaf"-filmen "Garfield Gets Real" från 2007.

Hyllningar och parodier

 • Figuren Nicke i belgiska serien "Spirou" var till utseendet ursprungligen inspirerad av Blondies son Alexander.[källa behövs]
 • Ola Ambjörnssons "Ensamma pappan" har lånat sitt utseende från Dagobert.
 • Dagobert gästspelar i serien "Bellman" av Jan Lööf, tillsammans med flera andra seriefigurer som tillhör samma grabbgäng och är mer eller mindre på dekis.
 • David Liljemark har i sitt fanzin Laban publicerat retuscheringar av "Blondie"-strippar med grova skämt om bland annat sex, pedofili och nazism.
 • Åtskilliga piratproducerade s.k. "Tijuana Bibles" med pornografiskt innehåll har gjorts med Blondie och Dagobert som huvudfigurer.
 • Åtskilliga parodier har förekommit i amerikanska MAD Magazine och svenska motsvarigheten Svenska Mad. Bland dem kan nämnas: "Om John Osborne skrev 'Blondie'" (Svenska Mad nr 2/1960), "Blundie" (Svenska Mad 9/1964), "Blondie" med gästspel av Kalle Anka (Svenska Mad 2/1965), "Dagoburton" av Bob Clarke (Svenska Mad 11/1967), och "Om Dagobert analyserades" av Frank Jacobs och Bob Clarke (Svenska Mad 7–8/1969).
 • I Fantastic Four nr 276 (1985) av John Byrne från Marvel Comics, gästspelar Blondie och Dagobert realistiskt tecknade i en ruta tillsammans med flera andra dagspresseriefigurer.

Kuriosa

 • Sonen Alexander är uppkallad efter Alex Raymond.[2]
 • Blondie är den seriefigur som filmats flest gånger (animerade filmer/tv-serier ej medräknade).[källa behövs]
Jubileumsfest för Blondie 2005. © KFS
Tygmärke från Dagoberts Mack-bar, Luleå. © KFS.
 • När serien firade 75-årsjubileum 2005 uppmärksammades detta med en enorm crossover med en mängd andra amerikanska dagspresserier. Blondie och Dagobert skickade ut inbjudningar till andra seriefigurer, vilket visades i respektive serie, och bjöd sedan på stor jubileumsfest i sin egen serie.
  • Den del av denna jubileumsspecial som visades i själva serien "Blondie" har publicerats på svenska i Lilla Fridolf nr 5–6/2006.
 • Då dottern Cookie (Babsan) skulle döpas i hemlandet skedde det via en namntävling som lockade till sig nästan en halv miljon förslag, trots att prissumman var modesta 100 dollar.
 • Serien har gjort avtryck även i språket. Ordet "Dagwood sandwich" på engelska och "Dagobertare"/"Dagobertmacka" på svenska betecknar en jättesmörgås med flera våningar.
 • Blondie hamnade på amerikanskt frimärke 1995.
 • Blondies första efternamn Boopadoop hämtades från sången "I Wanna Be Loved by You" framförd av Helen Kane. Den refererades även av en annan tecknad kvinnofigur under samma period, nämligen Betty Boop.
 • I USA har det funnits flera restauranger som använder namnet Blondie på licens. Restaurangen Blondie's öppnade i nöjesparken Universal Orlando's Islands of Adventure i maj 1999 och serverar Dagobert-mackor. 2006 startade Dean Young sin egen kedja med Dagwood's Sandwich Shoppes i Florida, något som även nämndes i serien.
 • I Skövde finns en restaurang/bar med namnet Krikelins, "lånat" från serien. I Luleå finns Dagoberts mack-bar.
 • Grannfrun Tootsie Woodley, som i Sverige vanligen heter Fanny Perman, har i svensk översättning även haft flera andra förnamn: Frida (julalbum 1956), Dolly (julalbum 1959), Lotten (julalbum 1962) och Siv (julalbum 1964).
 • Trots att det aldrig kommenteras i serien har Herbert och brevbäraren ett närmast identiskt utseende. Den enda skillnaden är att Herbert har en liten grop i hakan.

"Blondie" på andra språk

 • Mini island.gif Isländska: "Stína og Stjáni"

Mer om Blondie

Recensioner

Externa länkar

Fotnoter

 1. "Blondie" på Torstar Syndication Services [länkad 2010-09-06]
 2. Källa: Don Marksteins Toonopedia