Comix Nostra

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Comix Nostra var en sammanslutning av serietecknare på 1970-talet. Medlemmarna förenades i sina vänsterpolitiska värderingar och publicerade serier i Revolutionära Marxisters Förbunds (rmf) tidskrift Mullvaden, föregångaren till Internationalen. Comix Nostra var från början mer en gemensam signatur än ett sällskap. Signaturen hittades på till seriefanzinet Näst sista striden (av Ulf Frödin och Johan Höjer) 1972 och återanvändes därefter. Alstren signerades med "hammare och skära"-foting, d.v.s en huvudfoting som såg ut som den kommunistiska hammaren och skäran på ett par Robert Crumb-inspirerade fötter. Det kollektiva arbetet gick till så att två eller flera medlemmar tecknade tillsammans, likt en jam-serie, vilket kunde ge ett splittrat intryck med flera olika stilar i samma verk.

Comix Nostra växte och fick en "spinoff" i frilansgruppen Nostra under mitten av 1970-talet, där tecknarkollektivet ingick tillsammans med fotografer, skribenter och journalister.

Ett enda seriealbum gavs ut under etiketten "Comix nostra-album" (ISSN: 99-0402163-5); Ulf Frödins "Älgen är lös" från 1977, utgiven på förlaget Röda rummet.

Medlemmarna i Comix Nostra var Johan Höjer och Ulf Frödin (grundare) samt Leif Almqvist och Anders Hamlin. De förstnämnda tre tillhörde även kärnan i den ideella serieföreningen Fria Serier som skapades 1979. Vid den tiden hade kollektivarbetet luckrats upp och Comix Nostra i princip avvecklats.Referensfel: Taggen <ref> är ogiltig; ogiltiga namn, t.ex. för många

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer! 

Fotnoter