Cross Ange: Tenshi to Ryuu no Rinbu

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"Cross Ange", bild av Kenjirou Takeshita. © Kadokawa Shoten

"Cross Ange: Tenshi to Ryuu no Rinbu" ("クロスアンジュ 天使と竜の輪舞", eng. "Rondo of Angel and Dragon"), manga av Kenjirou Takeshita.

Handling

Serien är en hårdkokt blandning av fantasy och science fiction. Mänskligheten har blivit befriad från krig, miljöproblem och hunger tack vare tillkomsten av "mana", en muterad egenskap som gör att magisk energi är tillgänglig för var och en. Prinsessan Angelese har växt upp i kungdömet Misurugi, och som alla andra ser hon ned på de stackars personer som föds utan mana, vilka kallas "noma" och anses vara lömska och våldsamma. Främst är det kvinnor som har denna defekt, och de avlägsnas från samhället för att tjänstgöra i perifiera områden för att försvara riket mot drakar som ankommer från andra dimensioner.

När Angelese ska bli myndig avslöjas det under ceremonin att också hon är en defekt "noma", och kaos utbryter. Hon deporteras till militärlägret Arzenal på en fjärran ö för att bli soldat. Kungariket faller samman och hennes föräldrar och syskon försvinner eller mister livet. Ange, den forna oskydiga prinsessan, som är uppfödd i flärd och lyx, bryter samman under den hårda militärdiciplinen, där hennes kvinnliga (Arzenal är en enbart kvinnlig försvarsenhet för nomas) kamrater mobbar henne på det grymmaste vis.

Dock lär hon sig att bli en skicklig krigare när drakarmadan anfaller, och hon får också sympatier och vänner bland några av medsoldaterna. Det är emellertid ett hårt liv, och under en kommendering blir hon nedskjuten i havet, men räddas av en hemlighetsfull yngling på en tillsynes öde ö. Misstron mellan dem är stor, men innan Ange får sin paramail (kombinerad flygmaskin och mecha) reparerad och kan kontakta sin hembas har en viss vänskap utvecklats.

Publicering

Japan Japan

Följetong i Comic Walker sedan 2014, hittills samlade i 2 volymer från Kadokawa Shoten).

Usa USA

Publiceras på engelskspråkiga Comic Walkers webbsida.

I andra media

"Cross Ange", bild ur animen. © Sunrise

Även en anime för japansk tv 2014 och 2015 i 25 avsnitt av Sunrise. Streamad i USA av Crunchyroll.