DJ:Röv

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"DJ:Röv" av Liljemark/Gärdenfors/Thörn. "D:et står för disc, J:et står för jockey..." © upphovsmännen.

"DJ:Röv" (även känd som "DJ:R*v"), är en burlesk satirstrippserie av David Liljemark, Simon Gärdenfors och Calle Thörn, vilken handlar om en discjockey med ett ansikte som en stjärt. Tre bildmässigt identiska rutor där poängen oftast har med DJ-kulturen – och de anala områdena – att göra.


Bakgrund

Namnet kom ursprungligen från Calle Thörn, som klottrat namnet "DJ:Röv" på bl.a. en bankomat i Lund (han och Simon Gärdenfors hade tidigare suttit och spånat på ett antal DJ-namn). Då David Liljemark såg och roades av detta namn, komplett med det karakteristiska kolonet, föddes konceptet till själva strippserien. Liljemark skissade upp figuren (som Calle Thörn sedermera rentecknade) och ett tiotal manus, och involverade strax därefter Thörns kompanjon Simon Gärdenfors i projektet, som inte var sen att bidra med ytterligare tio manus. Kort efteråt var det dags för den första av många "DJ:Röv-briefingar", möten då stripparna och urvalet diskuterades fram. Själva handtextningsarbetet föll därefter på Gärdenfors' lott att utföra.

En del av inspirationen kom från sådant som den då inflytelserika musiktidningen Pop, Nöjesguiden, Expressens Fredags-bilaga, SvD:s City-bilaga, ZTV och hemsidan Bomben.

Publicering

"DJ:Röv" publicerades i Mega-Pyton (4, 5, 6/1997, 1, 2, 3, 4/1998, 1, 2/1999) som ett "jam-projekt" av Liljemark, Gärdenfors och Thörn. Serien blev populär och spred sig vidare ut på Internet i form av ett par fan-hemsidor.

De första 14 seriesidorna återtrycktes i ett eget fanzin 1997, som promotionmaterial i samband med utnämningen "Årets Röv" (som 1997 gick till DJ Mad Mats, 1998 till DJ Sleepy; se MegaPyton 2/1998 resp. 2/1999). Även klistermärken med olika rutor (varav en del otryckta repliker) gjordes, och inför Hultsfredfestivalen 1998 trycktes ett vykort upp med fyra strippar, under vinjetten "Sveriges mest älskade röv". Därtill gjordes ett antal av serierna i några ytterst sällan visade "animerade" filmversioner (en visning skedde på Lunds student-tvkanal Steve 3 oktober 1998, en annan i slutet av samma månad på Optimal Press förlagsmiddag under bokmässan i Göteborg).

Under en period fortsatte Liljemark ensam med serien under namnet "DJ:R*v" (i Mega-Pyton 4/1999, 1, 2/2000, 1/2001. Bilden var då tuschad utifrån originalskissen från 27–28 maj 1997. På nr 1/2000 var DJ:R*vs ansikte även tryckt på tidningens skyddspåse av plast). En slags återförening skedde i Mega-Pyton 4/2001 i och med "DJ:Rövs släktträd" av Liljemark och Gärdenfors, tillfälligt förstärkta av Marcus Ivarsson och Mats Jonsson. I samma nr prydde DJ:R*vs nuna en inklistrad reklamlapp med prenumerationserbjudande, sägandes "Passa på, du också!". Två nummer senare lades dock Mega-Pyton ned. Därefter har endast en "DJ:Röv"-stripp publicerats, en äkta återförening av trion vilket skedde i stockholmsupplagan av Nöjesguiden, oktober 2003 (med udden riktad mot strippserien "DJ Steffo" som under en kort period publicerades i Stockholm City).

Vid 10-årsdagen av DJ:Rövs födelse lät det meddelas i Seriechocks gästbok att DJ:Röv skulle fira sitt jubileum med att föra upp "'Det gamla Carlstad' (dvs före branden 1865)" i röven.

Vid 18-årsdagen av DJ:Rövs födelse lät det meddelas på Twitter att DJ:Rövs lik firat sitt jubileum med att föra upp "ett körsbär" i röven.

DJ:Röv registrerade sitt Twitterkonto @dj_rov 26 september 2011, men blev mera aktiv först 1 juli 2017.

Avläggare och långfilm

DJ:Rövs släkting "AD:Röv", ursprungligen myntad av Gärdenfors, har synts till i Liljemarks skämtteckningar i DN om Ritman Katz och Mannen med Påskö-Ansiktet, likaså Domare:Röv och Red:Röv. DJ:Rövs nuna har även kunnat siktas i andra serier av Liljemark (bl.a. ett par gånger i Svenska Mad), och enstaka DJ-framträdanden har också skett under detta namn.

Med DJ:Röv-upphovsmännens godkännande och gillande gjorde produktionsbolaget Silverback i mars 2008 tre test-pilotavsnitt för en svit planerade "DJ:Arse"-kortfilmer, baserade på DJ:Röv. Hittills har detta samarbete dock ej resulterat i några färdiga produkter.

I en intervju i Folkets Bio i Lunds åttonde medlemsbrev (december) 2011 uttalade sig Liljemark om att han då påbörjat arbetet med en långfilm om DJ:Röv: "I filmväg har jag börjat så smått med voiceovern till en extrem långfilm, "DJ:Röv - the movie", baserad på strippserien jag gjorde med Simon Gärdenfors och Calle Thörn 1997-200[3], istället för en samling i bok- eller tidningsform. Bildmässigt blir den inte utan paralleller till Warhols "Empire", olidligt och gött." 11 februari 2014 skrev Simon Gärdenfors på sin blogg att "David Liljemark har nu spelat in allt ljud till långfilmen "DJ:Röv - the Movie (samlade stolpiller 1997-2003)"." En trailer lades upp på Youtube 15 april 2015. Kort senare, 18 maj, gav Njutafilms ut dvd:n "DJ:Röv - the Movie". Utöver långfilmen på 2 timmar inkluderar dvd:n även "DJ:Rövs begravning" som extramaterial. Båda filmerna premiärvisades på Larry's Corner i Stockholm 7 maj 2015. "DJ:Rövs begravning" visades även två dagar senare på Klarabiografen i Kulturhuset, Stockholm, samt 11 juni på Kafé Klaver i Stockholm under släppfesten för seriealbumet "Bita i röret".

I april-maj 2015 hölls en 30-dagars Teecrowd-kampanj, då officiella DJ:Röv-t-shirtar för första gången tillverkades (37 stycken beställdes), något som ursprungligen erbjöds redan i en stripp i MegaPyton 2/1999, fast då utan gensvar.

Fanzinutgivning

År Nr Sid. Format Tryckmetod Upplaga
1997 16 sid A5 kopiator 30
Den här artikeln innehåller information från Fanzineindex 2001.