Dalek

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Dalek Annuals)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Dalek är ett ondskefullt släkte av robotliknande cyborger i "Doctor Who" som återkommande har uppträtt i TV-serien men också har förekommit i olika serieversioner av "Doctor Who". Dalek hyser en arrogant inställning att de själva är den högsta formen av varelse och att alla andra civilisationer skall utrotas, vilket bland annat uttrycks i stridsropet "Exterminate!" (ung. "Utrota!"). De är en återkommande fiende till Doktorn och har tidvis omtalat Doktorn som sin främsta fiende.

Dalek har förekommit i en egen serie med titeln "The Daleks" (även som "The Dalek Chronicles"), som publicerades 1965-1967. Serien publicerades i färg med en sida per nummer på baksidan av den brittiska serietidningen TV Century 21, som gavs ut en gång i veckan. Denna serieversion återupplivades på 1990-talet i Doctor Who Magazine.

Under 1960- och 1970-talen gavs även en årlig publikation ut kallad Dalek Annuals, av Souvenir Press Ltd på 1960-talet och av World Distributors på 1970-talet.

Dalek förekom också i serien "Abslom Daak, Dalek Killer", som var en biserie publicerad 1980 i tidningen Doctor Who Weekly (sedermera Doctor Who Magazine) från Marvel UK.

Daleks utseende formgavs av Ray Cusick på BBC och medan en del andra återkommande bifigurer i Doctor Who har förändrats i sitt utseende genom åren har Daleks design behållits i princip oförändrad.[1]

KällorStub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!