Doctor Who Magazine

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Doctor Who (den sjätte Doktorn) med följeslagaren Frobisher ur Grant Morrison's Doctor Who nr 1 av Grant Morrison och John Ridgway, ursprungligen publicerad i Doctor Who Magazine. Den sjätte doktorn spelades av Colin Baker och han har således också lånat sitt utseende till den tecknade versionen av Doktorn vid denna tid. © BBC.

Doctor Who Magazine (förkortad DWM) är en brittisk tidning som innehåller reportage om den brittiska TV-serien Doctor Who samt serier om Doktorn. Den ges ut av Panini Comics, som tog över Marvel UK:s licens 1995.

Tidningen startade som Doctor Who Weekly 1979 och gavs då ut av Marvel UK med officiell sanktion från det brittiska TV-bolaget BBC, som äger rättigheterna till Doctor Who. Tidningen bytte namn till Doctor Who året efter när den övergick till månadsutgivning (från och med nr 44) och sedan till Doctor Who Monthly (från och med nr 85). Tidningen hette sedan The Official Doctor Who Magazine från februari 1984 (nr 85). I april 1985 (nr 99) fick den namnet The Doctor Who Magazine och sedan Doctor Who Magazine i december 1985 (nr 107), vilket den har hetat sedan dess.

Även om tidningen inte ges ut av BBC, har den fått en slags semiofficiell ställning som informationskälla kring TV-serien. BBC startade tidningen Doctor Who Adventures 2006, som dock riktar sig till en yngre läsekrets.

Serier i tidningen

DWM innehåller bland annat en löpande serie med Doktorn. Huvudroll är alltid samma Doktor som i den vid varje tillfälle sända TV-serien, utom 1989-1996 då TV-serien inte sändes och huvudroll i serien var då i stället tidigare inkarnationer av Doktorn. Bland serieskapare som har arbetat med Doctor Who-serien kan nämnas John Wagner, Pat Mills, Alan Moore, Grant Morrison, Dave Gibbons, Mike McMahon, John Ridgway och Ian Edginton. Doctor Who-skådespelaren Colin Baker har vid tillfälle också skrivit manus till en Doctor Who-serie. En del avsnitt från serien gavs också ut i Nordamerika av Marvel Comics.

Bifigurer från "Doctor Who"-serien i DWM har ofta kommit att uppträda även i andra spinoffer till Doctor Who. Däribland finns den hamnskiftande Frobisher som följde med sjätte och sjunde Doktorn; Abslom Daak, the Dalek Killer; Special Executive som senare uppträdde i Marvels serie "Captain Britain"; samt skurken Beep the Meep.

Tidningen har också innehållit serier som stripphumorserien "Doctor Who?" av Tim Quinn och Dicky Howett, som parodierade "Doctor Who" och den senare publicerade "Doctor Whoah!" av signaturen Baxter, som också parodierar huvudserien men i enrutesskämt. På 1990-talet publicerades serien "The Cybermen", som berättade bakgrundshistorien till dessa figurer som hade uppträtt i TV-serien. Serien "The Daleks" som publicerades i TV Century 21 på 1960-talet togs också upp på nytt och fortsatte berättelsen där den hade avslutats. Den ritades i samma stil som på 1960-talet.