Debbie Drechsler

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök


SERIESKAPARE
Debbie Drechsler
Född:∗ 1953 (71 år)

Land:Mini usa.gif USA
Språk:Fil:LANDET/SPRÅKET HITTADES INTE. engelska (USA)

Webblänkar
[hemsida]
[blogg]
[LinkedIn-presentation]
Från Nowhere av Debbie Drechsler. © Drechsler.

Debbie Drechsler (född 1953), amerikansk illustratör och serieskapare som framför allt blivit känd för den självutlämnande serien "Pappas flicka".


Historik

Drechsler visste tidigt att hon ville syssla med konst i en eller annan form. Redan som barn "illustrerade" hon sina barnböcker genom att klottra i sidmarginalerna. För att hindra henne att "vandalisera" böckerna, började Debbies mamma att vika ihop skrivmaskinspapper där hon själv skrev sagor som hon lät dottern illustrera, en sorts barndoms-"fanzin".[1]

Som vuxen blev Drechsler illustratör för nyhetstidningar och tidskrifter, ett arbete som hon ännu försörjer sig på. Under 1970-talet upptäckte hon feministrörelsen såväl som den alternativa serierörelsen och tidningar som Wimmin's Comix. 1992 blev en av hennes serier för första gången publicerad i kanadensiska Drawn & Quarterly.

"Pappas flicka" ("Daddy's Girl" i original) kom ut 1996 på Fantagraphics, en tung och delvis självbiografisk berättelse om ett barn som blir utsatt för sexuella övergrepp av sin far. Den hjärtskärande och självutlämnande serien blev Drechslers genombrott, publicerad och prisbelönt i stora delar av västvärlden (bland annat blev den belönad med svenska Urhunden 2000).

Drechslers senare serier har i viss mån varit tematiska fortsättningar på "Daddy's Girl", där hon i halv fiktiv, halvt självbiografisk form har skildrat vilsna flickors ungdom och tonår. Tidningen Nowhere kom ut i fem nummer i slutet av 90-talet och seriealbumet "Summer of Love" publicerades 2002.

Utöver serieskapandet arbetar Drechsler professionellt som illustratör. Hon bor för närvarande i Santa Rosa, Kalifornien.

Mini usa.gif Amerikansk utgivning

Mini kanada.gif Kanadensisk utgivning

Mini sverige.gif Svensk utgivning

Seriealbum

Medverkan i tidningar

Serier av Drechsler har även publicerats i svenska Galago:

  • "Den stora nyheten", Galago nr 2/1996 (Ingår i "Pappas flicka", som "Stora nyheter", med annan översättning och textning).
  • "Besökare i natten", Galago nr 5/1997 (Ingår i "Pappas flicka, med annan översättning och textning).

Listan är sannolikt inkomplett.

Priser och utmärkelser

  • Nominerad till en Ignatz Award 1997 för "Daddy's Girl"
  • Urhunden 2000 för "Pappas flicka". Albumet var enligt juryn 1999 års bästa översatta seriealbum, med motiveringen: "En engagerande samling berättelser om en ung flicka som utsätts för incest, och hur detta påverkar hennes liv. Ett angeläget ämne gör inte en bra serie, men Drechslers självbiografiska skildring är både gripande och omskakande."

Mer om Debbie Drechsler

Recensioner

  • "Daddy’s Girl" (Bild & Bubbla 3/1996)
  • "Pappas flicka" [B&B 3/1999)

Externa länkar

Fotnoter

  1. Minibiografi på webbplatsen debdrex.com.