Destroyer Duck

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

"Destroyer Duck", serie om en våldsam talande anka, skapad av Steve Gerber och Jack Kirby. Serien kom till för att dra in pengar till Gerber under en rättslig konflikt rörande Gerbers andra ankfigur Howard the Duck.

Historik

Steve Gerber hamnade i konflikt med Marvel Comics 1978 och slutade jobba för företaget. Kort därefter startade Gerber en rättslig process mot Marvel för äganderätten till Howard the Duck. Detta slutade i en förlikning. Detaljerna i denna är inte kända, men den viktigaste punkten är att Marvel har behållit rätten till Howard the Duck.

1982, när kampen fortfarande pågick, skapade Gerber tillsammans med Jack Kirby figuren Destroyer Duck i ett framgångsrikt försök att dra in pengar för att täcka rättegångskostnaderna. Det första numret av tidningen Destroyer Duck (utgiven av Eclipse Comics) är en allegorisk och satirisk beskrivning av Marvels (enligt Gerber) tveksamma affärsmetoder.

Efter första numret blev det ett uppehåll på några månader, men sedan fortsatte utgivningen av Destroyer Duck. Det blev totalt sju nummer, men efter nummer fem hoppade Gerber och Kirby av. De sista två numren skrevs av Buzz Dixon.

1995 var Gerber manusförfattare för Codename: Stryke Force och ville föra in Destroyer Duck i den gruppen. Han skapade därför Specimen Q, som var Destroyer Duck fångad i en slags metalldräkt. Tidningens redaktör, David Wohl, var dock emot att ha med en talande anka, och hur som helst lades tidningen ner innan Specimen Q:s verkliga identitet hann avslöjas.

1996 skrev Gerber två crossovers, en för Marvel, mellan Howard och Spider-Man, och en för Image Comics, mellan Destroyer Duck och Savage Dragon. Dessa crossovers berättade samma historia ur olika synvinklar (alltså ett slags crossover-crossover), och huvudfigurerna från respektive crossover skymtar förbi i den andra. Efter att Marvel (som hade officiellt sanktionerat det hela) hade publicerat "sin" crossover svek de dock ett muntligt avtal om att bara Gerber själv skulle få skriva nya Howard-serier. Gerber hämnades genom att i Image-crossovern, under en scen som var en extremt rörig actionbild, byta plats på ankorna och lät Howard (detta sägs naturligtvis inte i klartext) hamna under vittnesskydd hos Destroyer Duck. Där antar han identiteten Leonard the Duck och får sina fjädrar färgade svarta. Leonard the Duck ägs av Gerber och vad han anbelangar så har han fått tillbaka "sin" anka.

Tidningen Destroyer Duck innehöll även några andraserier, bland annat första framträdandet av Sergio Aragonés "Groo the Wanderer".

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!