Devilman

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"Devilman Saga", omslag av Go Nagai. © Dynamic Planning.

"Devilman" ("デビルマン"), manga av Go Nagai.

Handling

Premissen i denna episka berättelse som, vid sidan av Go Nagais Cutie Honey, är hans storverk, är att det uråldriga demonsläktet som en gång i urminnes tider behärskade Jorden nu återkommer under ledning av Satan och orsakar armageddon, världens undergång. Våld och sex är på vanligt Nagai-manér huvudingredienser i denna kataklysmiska historia. Hjälten, som är den enda som kan bekämpa de onda horderna är Devilman, en gång en vanlig människa, men nu egentligen själv en halv-demon då han låtit sig för ändamålet bli besatt. Detta gör han av idella skäl, på inrådan av en vän för att beskydda människorna, vilka dock inte alltid uppträder som de vore värda att rädda, det finns en viss pessimism om världen inbyggd i berättelsen. Den värld som handlingen utspelar sig i är här densamma som i Nagais Violence Jack och Devilman Lady, en historia som ger Devilman en kvinnlig motsvarighet. Idémässigt, med arkaiska och krigiska demoner som återkommer i nutid till världen, finns en släktskap med bland annat mangan Urotsukidōji, som dock är mer extrem.

Publicering

Mini japan.gif Japan

Ursprungligen en följetong i Shuukan Shounen Magazine 1972, samlad i 5 volymer från Kodansha. Återtryck senast 2012.

Ett antal uppföljare har gjorts genom åren, bland annat "Devilman G" i 5 volymer 2012 och senast "Devilman Saga" ("デビルマンサーガ"), vilken utspelar sig år 2025, startade 2014 i Shogakukans Big Comic och i maj 2018 utkom med volym 8.

En framgångsrik avläggare var "Devilman Lady" ("デビルマンレディー") från 1997, samlad i 17 volymer från Kodansha samt en oneshot "Cutie Honey vs, Devilman Lady" 2013.

Mini usa.gif USA

Utges på engelska i stora volymer av Seven Seas sedan 2018.

I andra media

  • Bland de anime som gjorts på basis av mangan märks tv-versionen "Devilman" i 39 avsnitt av Toei 1972. Även visad i Italien, och släppt på dvd i USA först efter 42 år.
  • En OAV i 2 avsnitt utkom 1987, gjord av O Production.
  • En vanlig spelfilm "Devilman" med Hisato Izaki i huvudrollen släpptes i Japan 2004.
  • En anime "Devil Lady" i 26 avsnitt för japansk tv kom 1998-99.
  • Animen "Devilman Crybaby" i 10 avsnitt från Science Saru släpptes internationellt på NetFlix 2018.

Externa länkar