Diskussion:Björn Karlström

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Mini sverige.gif

Denna artikel är en del av Projekt svenska serieskapare

Den 2011-09-15 har artikeln bedömts hålla kvalitetsnivån Elementär.
Hjälp gärna till att förbättra den här och andra artiklar om svenska serieskapare.Viking eller Wiking?

Hur var det nu då, "Villy Viking" eller "Johnny Wiking" (eller båda)? Ola Helsten nämner att det står "Villy Viking" i Nisse Larssons "Svenska serietecknare", den finska bloggen PopuLAARI har bilder för att styrka att det finns en serie som heter "Johnny Wiking" och gick i Vecko-Revyn. "Johnny Wiking" omnämns också i Lambieks biografi över Karlström. //Sir-L 29 november 2007 kl.10.18 (CET)

Vi får tro på Johnny tills vidare, tycker jag. Nisse Larsson har flera småfel i sin bok. Jag ska försöka ta mig till KB och kolla upp gamla Vecko-Revyn vad det lider. OlaHe 29 november 2007 kl.10.57 (CET)


Tidig Biggles-serie?

Jag undrar om någon kan belägga uppgiften att Björn Karlström skulle ha tecknat en Biggles-serie på 40-talet? Han gjorde fyra seriealbum med Biggles från 1977, han illustrerade boken Biggles & Co 1949, gjorde några teckningar till en följetong i Stjärnmagasinet 1955 och tecknade flera omslag för Röda ramen. Men i en intervju i Thud 1972 nämner han inget om att han tecknat Biggles tidigt i sin karriär, och jag har aldrig sett något annat spår av en sådan serie. Tornette / 22 maj 2014 kl. 14.10 (CEST)

Det är tydligen Ola Hellsten som har lagt in den, men det kan evt. vara ett slarvfel. Jag skulle kunna fråga honom om det. Han är tyvärr väldigt upptagen med Serieteket-arbete nu för att hinna jobba särskilt mycket med Seriewikin. 惑乱 * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * Wakuran (diskussion) 22 maj 2014 kl. 16.42 (CEST)
Det vore snällt om du kan fråga honom, det där har satt myror i huvudet på mig länge! Tornette (diskussion) 23 maj
Alltså, du menar att han tecknade Biggles på 40-talet, men det var inte i serieform? 惑乱 * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * Wakuran (diskussion) 24 maj 2014 kl. 00.39 (CEST)

Ja, han illustrerade Pojkarnas flygbok 1949, som var Biggles & Co. Några av illustrationerna har jag publicerat på denna hemsida: biggles.nu/biggles.nu/Omslag.html Tornette 25 maj