Diskussion:GON

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Det känns som att vi är inne lite på samma diskussion igen som med "Fiskarna i havet". Hur man normalt skriver en titel kontra förlagets grafiska konventioner. Det är möjligt att förlaget valt att skriva namnet på serien med stora bokstäver 20 ggr i en löptext, men det betyder inte per automatisk att man i Seriewikin bör frångå standardiserade sätt att skriva titlar. Det är mycket vanligt att man i löptext väljer att framhäva namnet på serier på olika sätt. DC Comics brukar exempelvis när de skriver tecknarbiografier, skriva Marvel-serier med inledande versal (t.ex. Spider-Man), sedan gemener och kursivera. När de skriver om en DC-serie så skrivs den i fetstil helt i versaler (SUPERMAN). Jag hittar inget stöd för konventionen "GON" någonstans, däremot skrivs den som "Gon" i engelska wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Gon_%28manga%29), Grand Comics Database (http://www.comics.org/series/name/Gon/sort/alpha/?series=Gon&method=icontains&target=series&page=2) och Kungliga bibliotekets katalog Libris (http://libris.kb.se/hitlist?d=libris&q=Gon&f=simp&spell=true&hist=true&p=1). Jag tycker att vi bör skriva den här titeln som alla andra gör, så länge det inte framkommer något som ger vid handen att det här är en förkortning för någonting eller att serieskaparen själv vill att det ska vara just så. --David Haglund 15 december 2010 kl. 18.15 (UTC)

Vi får se vad övriga säger. Tills dess kan jag berätta att det handlar om 6 gånger i baksidestexten, en gång på försättsbladet, åtta gånger i förordet, en gång i en rubrik, två gånger i en annan text och två gånger på insidan av bakomslaget. //[bnw] 15 december 2010 kl. 19.17 (UTC)
Jag håller med David. Om det framgår att serieskaparen stavar konsekvent med versaler kan det vara relevant (vilket troligen inte framgår någonstans eftersom "Gon" är en stumserie). Men det är inte nödvändigtvis relevant bara för att förlaget föredrar att skriva på det viset, oavsett hur många gånger det sker. Som sagt brukar DC alltid skriva alla sina egna titlar med versaler, som ett stilgrepp och för att framhålla sina egna publikationer.
(Sedan kan vi kanske inte rätta oss efter Libris heller. Biblioteksdatabaser har sina egna formalia, och ett wikiuppslagsverk är inte samma sak.)OlaHe 15 december 2010 kl. 21.09 (UTC)