Diskussion:Herr Bellum

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Sortering

Jag tycker inte det känns självklart att "Herr Bellum" ska sorteras på namnet, som fiktiv person, utan titeln är en del av namnet. Kalle Anka och Musse Pigg sorteras inte under sina efternamn. 惑乱 * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * Wakuran 25 september 2011 kl. 18.13 (CEST)

Finns annars nio andra artiklar med titeln "Herr"; [1] och 22 olika artiklar med varianter på Mister; [2] 惑乱 * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * Wakuran 25 september 2011 kl. 18.25 (CEST)
Nej, vår praxis är att fiktiva figurer – till skillnad från verkliga personer – sorteras på första bokstaven i vad de vanligtvis kallas i officiella källor, d.v.s. Kalle Anka under "K", Åke Jävel under "Å", Clark Kent under "C", Doctor Octopus under "D", Kapten Haddock under "K" etc.
Även om denna praxis förstås kan tas upp för diskussion, så är det här inte inte bara frågan om ett figurnamn utan en titel på en serie. Praxis för figurer kan diskuteras, men seriens titel börjar definitivt med "H". OlaHe 25 september 2011 kl. 18.46 (CEST)
Enligt min mening är "herr" en så generisk titel att den kan jämföras med ord som "den", "det", "en", "ett", och sådana ord sorterar vi väl inte efter? E.G. den 25 september 2011 kl. 19.22 (CEST)
Nja, "Herr" är en titel, "den" och "det" är artiklar. Det är en distinktion. 惑乱 * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * Wakuran 25 september 2011 kl. 20.43 (CEST)
Ja, men det är en titel som inte direkt kan jämföras med mer beskrivande yrkestitlar som doktor och kapten. Därför anser jag att den är mer jämförbar med grammatiska artiklar. E.G. den 25 september 2011 kl. 21.09 (CEST)
Vi brukar jämföra med sammanhang som en wiki kan jämföras med, såsom lexika, encyklopedier och bibliotekskataloger. Visst kan vi skapa våra egna regler här, men ofta lutar vi oss mot någon sådan tradition. Vad gäller verkstitlar så är praxis i encyklopedier och bibliotekskataloger tämligen unison; "Herr" räknas där som uppslagord men "En" och "Ett" och "Den" och "Det" räknas i princip aldrig. Vad gäller fiktiva figurer finns det olika praxis och jag är osäker på vilken som är vanligast. Men oavsett det har jag aldrig sett att titeln "Herr" behandlas annorlunda än "Kapten", "Doktor" etc.
Om vi ponerar att vi inte skulle sortera på "Herr" kan vi ju också diskutera vad som skulle hända med Mr. Fantastic, Mr. Miracle, Miss America, Herr Gurka... Jag tycker även rent praktiskt/pragmatiskt att det är en klart enklare gränsdragning att sortera efter den fulla titeln (minus bestämda och obestämda artiklar). OlaHe 25 september 2011 kl. 21.37 (CEST)