Diskussion:Ola Jameson

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Citat

Jag har för mig att jag läst ett citat av Ola Jameson om varför vissa ord i pratbubblor görs kursiva eller feta. Någon som minns vad han sa eller kan länka till det? //bnw 10 september 2008 kl. 08.37 (CEST)


Webstrarna

Jag tror Webstrarna-gästspelet var i en kort serie där Spidde hade hemmafest och blev full på spetsat bål. (För att vara en superhjälte tål han inte alkohol särskilt bra.) Kan ha tryckts på svenska i runt 89-90, men tidningen är dåligt indexerad på GCD. Gavs ut i maj/88 i USA. [1], [2]. 惑乱 * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * Wakuran (diskussion) 3 oktober 2014 kl. 13.00 (CEST)

Jag har tidningen här. Det är #1 1991. Numret före bröllopsnumret. Slutar med frieriet. Men dessförinnan kommer alltså denna serie som egentligen verkar höra hemma efter bröllopet. "Du måste vara Peter, jag heter Ola J.J, det här är Webstrarna; vi ger järnet!" lyder repliken. Sedan sjunger de "THE SCENE OF THE CRIME!". Så om Cristian Hammarström (i enlighet med Gigant #1 1982) är Sveriges Julius Schwartz, så är Ola Jameson Sveriges... vem då? I det femtioandra avsnittet av Lundellbunkern hävdar Johannes Klenell att i originalversionen av serien så heter bandet Fine Young Cannibals. Jag lyckas dock inte hitta någon källa som bekräftar detta. Vidare kan det påpekas att Ola inte verkar ha varit inblandad i makandet av den här tidningen. De personer som anges ligga bakom är Janne Eriksson, Siw Lidman, Henrik von Doom och Cristian Hammarström. Så Ola tycks vara helt eller halvt oskyldig till att ha smugit in sig själv i berättelsen.
-Oa (diskussion) 1 oktober 2023 kl. 17.51 (CEST)


Psykolog

Enligt svenska Wikipedia har Ola Jameson även arbetat som psykolog. Stämmer det, och finns det någon bättre, offentlig källa? 惑乱 * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * Wakuran (diskussion) 16 juni 2020 kl. 16.01 (CEST)

Det finns i alla fall en yrkesverksam psykolog med det namnet, https://psykologpartners.se/kontor/stockholm/ . På sin Linkedin-sida skriver han dock inget om serieredaktörskap, även om han nämner en bakgrund som journalist, översättare och musiker: https://www.linkedin.com/in/ola-jameson-99046987/?originalSubdomain=se E.G. (diskussion) 16 juni 2020 kl. 22.28 (CEST)
Hmmm, okej. Tack. 惑乱 * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * Wakuran (diskussion) 16 juni 2020 kl. 23.29 (CEST)
Även denna intervju tyder på att psykologen och redaktören är samma person: Tellusfilm - VECKOKRÖNIKA #57 – intervju med en Jameson som är vänligt inställd till Spider-Man
-Oa (diskussion) 1 oktober 2023 kl. 17.51 (CEST)