Diskussion:Stålmannen

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Ska Kapten Stofil räknas in här? /Weimar 14 juli 2006 kl.09.19 (CEST)

Njaa, den är ju i stort parodierad på de löjligaste Silver Age-avsnitten med Stålis... 惑乱 分からん 14 juli 2006 kl.13.33 (CEST)

Strykningar

Jag tycker "Ytterligare läsning" kan strykas. Det är inget som vi haft med för någon annan figur, och serierna som hamnar där gör det av subjektiva skäl. Det är rörigt nog i artikeln. Kanske kan något av det stoppas in under utgivning om vi listar de amerikanska serietidningarna. Vem håller med? --David Haglund 27 juli 2006 kl.00.45 (CEST)

Jag tycker också att den kan strykas MikkeX 27 juli 2006 kl.11.35 (CEST)

Kulturella influenser

Är det ett syftningsfel här? Det står att Stålis har stor skuld till Nietzsches übermensch-koncept... vilket väl inte låter så troligt mtp att han dog redan år 1900. --Rosen 27 juli 2006 kl.10.55 (CEST)

Syftningsfel kanske, men konceptet fanns ju kvar... 惑乱 分からん 1 augusti 2006 kl.00.22 (CEST)

Stålmannens krafter

"Dessa krafter finns inte längre med i kanon." Que?? Det var ett nytt uttryck, kanske ska vara något annat? Sir-L 27 juli 2006 kl.11.02 (CEST)

"är inte längre kanon" kanske det ska stå. Å andra sidan är kanon ett så pass ovanligt ord i svenskan och troligen rör det sig om en direktöversättning av canon. "försvann i och med moderniseringen av figuren"?. --David Haglund 27 juli 2006 kl.12.12 (CEST)
Kanon är väl inget ovanligt ord i svenskan? Används flitigt på kultursidor, inom litteraturvetenskapen, och i bibliotekssammanhang. OlaHe 27 juli 2006 kl.12.20 (CEST)
Jag ändrar till: "Finns inte längre med i bilden."Sir-L 30 juli 2006 kl.22.16 (CEST)
möjligen kan man skriva: "ingår inte längre i kanon", då begreppet kan förklaras i en egen artikel eller bland andra serietermer... 惑乱 分からん 31 juli 2006 kl.10.24 (CEST)
Vad betyder det då? Meningen är väl att alla ska kunna läsa artiklarna och ha utbyte av dem, inte behöva kolla upp vart och varannat ord. Skryta med universitetsutbildningar får man göra på annat ställe.Sir-L 31 juli 2006 kl.22.01 (CEST)
Begreppet "kanon" används faktiskt på ett specifikt sätt inom viss populärkultur, t.ex. särskilda serier, och kan därmed förtjäna en egen artikel där begreppet förklaras. 惑乱 分からん 31 juli 2006 kl.22.37 (CEST)
Ok, om det används så ska det absolut ha en egen artikel. Men jag fattar fortfarande inte vad som menas. Och som självutnämnd "average Joe" så tycker jag nog inte att det bör användas hur som helst i artiklar (som i detta fallet) helt enkelt för att underlätta läsförståelsen av artikeln.Sir-L 31 juli 2006 kl.23.45 (CEST)
Engelska Wikipedia förklarar begreppet här: [1], grundbetydelsen för "kanon" och "apokryf" kommer från kristna teologer som bestämde i princip vilka böcker i bibeln som innehöll det sanna Guds ord, medan apokryferna är relaterade böcker som inte anses som heliga. Inom fiktiva världar används begreppet annorlunda. "Kanon" är grundberättelserna (ofta skrivna av världens skapare) med premisser, figurer etc. man behöver förhålla sig till, "apokryfer" är berättelser som behandlar samma figurer eller världar, men som enbart är "verkliga" i sig själva, och man inte behöver ta hänsyn till vid nya berättelser om den fiktiva världen. Några exempel, när Don Rosa skrev Farbror Joakims liv ansåg han det mesta av Carl Barks material som kanon (trots att Barks själv aldrig bemödade sig om någon särskild kontinuitet) och nästan allt annat material som apokryft, inom Marvels universum så är de flesta reguljära tidningar kanon, medan one-offs (enstaka oberoende serier) som What if... etc. räknas som apokryfa. 惑乱 分からん 1 augusti 2006 kl.00.20 (CEST)
Ok, så det är kaanon, med långt a ljud. Var insnöad på kanon (som i vapnet eller "jättebra").
Jepp, långt a. Kan förklaras i preliminär artikel. Var fri att kopiera allt matnyttigt från förklaringen ovan om någon orkar. 惑乱 分からん 1 augusti 2006 kl.11.11 (CEST)

Utgivning

Borde inte underrubrikerna "Serietidningar", "Album" och "Pocketböcker" koncentreras på amerikansk utgivning, som "Dagspressversionen", eller i nuvarande form stå under "Svensk utgivning" som huvudrubrik? Sir-L 11 april 2007 kl.11.48 (CEST)

Jo, det låter bra. 惑乱 分からん * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * 11 april 2007 kl.12.10 (CEST)

Stålmannens oprindelsesår

Citat: "Stålmannen (i original Superman) är den första egentliga superhjälten, skapad 1938 av Jerry Siegel och Joe Shuster".

Jeg har læst om Siegel og Shuster, at de skabte deres helt i 1934, og der gik hele fire år, før nogen ville udgive den første historie. Benadikt 18 juli 2008 kl. 15.58 (CEST)

Jag tror figuren och idén gick igenom litet olika inkarnationer i obskyra SF-fanzin och så, innan den gavs ut "på riktigt" med pompa och ståt. Det var någon amerikansk Superman-bok som jag lånade på biblioteket, men kommer inte ihåg exakt. 惑乱 分からん * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * 18 juli 2008 kl. 16.51 (CEST)
Om det ska vara riktigt så skapades inte den versionen vi är vana vid 1938 utan 1937, står till och med längre ner i artikeln. Det borde ändras från att den "skapades 1938" till att den "debuterade 1938". // Sir-L 19 juli 2008 kl. 11.17 (CEST)

Namn

(flyttad diskussion från Diskussion:The New 52)

beklagar mitt ofrivilligt inledda edit-war gällande Superman/Stålmannen... Är rådande konsensus alltså att alla superhjältar kallas vid sitt originalnamn utan Stålmannen/Superman, som kallas vid sitt famla svenska namn? Jag vill mest förstå läget... --Keffy (diskussion) 15 februari 2017 kl. 17.05 (CET)
Jag vet inte om det har varit någon direkt diskussion om det. Stålis var nog den superhjälte som bytte namn senast, men han verkar iofs ha fått ha originalnamnet i alla utgåvor sen 2000-talet. Det är väl litet samma situation med Smurferna, där den officiella anledningen är att det är det namnet som funnits i flest utgåvor. (Men den inofficiella kanske tyvärr är att vi är ett gäng mossiga gamla gubbar...) 惑乱 * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * Wakuran (diskussion) 16 februari 2017 kl. 11.48 (CET)
Till skillnad från Stålis ingår iofs inte Smurferna i något sammanhang där alla relaterade figurer fått behålla originalnamnet. Som enda kvarvarande översättning sticker namnet ut litet grann. 惑乱 * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * Wakuran (diskussion) 16 februari 2017 kl. 11.50 (CET)

I fallet Smurf så används iofs båda pluralformerna fortfarande (se tex. Cobolts utgivning). Nåväl... I detta fall så är skälet alltså att Stålmannen blev Superman ca år 2000 (sista Stålmannen 1999 och första Superman 2001) medan Batman var något tidigare (typ -92)? Spindelmannen blev Spider-Man ett par månader före Superman-ändringen, men han kallas ändå för det senare? Och figurer som Svarta fågeln/Black Canary har sitt engelskspråkiga namn fastän hon i princip inte publicerats på svenska sedan den svenska Marvel- och DC-utgivningen övergått till att använda originalnamnen? --Keffy (diskussion) 16 februari 2017 kl. 22.32 (CET)

Cobolt använder den gamla Smurferna-formen, alltså. Det var intressant. Det är väl Stålmannen som är ett unikum här, då han är den enda amerikanska superhjälten som listas under svenskt namn. 惑乱 * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * Wakuran (diskussion) 16 februari 2017 kl. 22.48 (CET)
Finns det tiillräckliga skäl att inte ändra wikibruket från Stålmannen till Superman? Utan att känna till nåt om det här specifika fallet, så vet jag att den har typen av wiki-debatter kan bli ganska inflammerade... Nu har väl min åsikt i frågan framgått rätt tydligt... – inte minst så ter det sig väldigt märkligt i löptext att alla figurer utom Stålmannen har originalnamnen – men det finns angelägnare frågor att driva och saker att göra här, än detta. Likväl så skulle jag gärna vilja höra argumenten från dem som vill behålla nuvarande modellen.
Fridens! :) --Keffy (diskussion) 16 februari 2017 kl. 23.20 (CET)
Jag kan nog vara för en flytt till "Superman". Jag är åtminstone inte strikt emot. 惑乱 * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * Wakuran (diskussion) 16 februari 2017 kl. 23.29 (CET)
När övriga DC-figurer fick sina originalnamn även på svenska någon gång kring 1990, så bestämde i alla fall det dåvarande förlaget att just Stålmannen skulle få behålla sitt svenska namn. Om jag minns rätt, berodde det på att detta namn ansågs så väl inarbetat på den svenska marknaden. Det kan också noteras att det vid samma tid fanns två parallella Batman-tidningar på svenska, en som hette Batman och en som hette Läderlappen, som hade lite olika inriktning: Batman hade de moderna serierna medan Läderlappen publicerade '60-talsserier i stil med TV-serien, som gick på TV i Sverige just då. Namnet Stålmannen får nog fortfarande betraktas som mycket inarbetat på svenska, även om serien numera måhända publiceras under namnet Superman i Sverige. Jag tycker därför inte att det vore självklart att byta namn på den här artikeln. E.G. den 20 februari 2017 kl. 09.17 (CET)
Det var väl något liknande argument med Spindelmannen, men så beslutade man sig ändå för att ändra även där något decennium senare. Att den ena tidningen hette Läderlappen berodde nog mest på att TV-serien gick under den svenska titeln "Läderlappen och Robin". 惑乱 * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * Wakuran (diskussion) 20 februari 2017 kl. 10.02 (CET)

Jag kan inte hålla med om att Stålmannen är mer använt i svenskan idag än Superman, och serien publicers de facto under sitt originalnamn. Värt också att nogera är att det inte var ett enskillt lokalt svenskt beslut att korrigera namnet utan att serien numera (precis som varje annan DC- och Marvel-figur) heter sitt originalnamn på snart sagt varje språk (se t.ex. https://m.wikidata.org/wiki/Q79015 ). Artiklar om Justice League och DC:s universum blir dessutom mycket märkliga om samtliga serier heter sitt originalnamn, men Superman sitt gamla svenska namn. Och var drar vi gränsen? Varför ska inte Green Arrow heta Gröna Pilen? Vilken grundpremiss ska gälla för namngivningen? Jag uppfattar det nog tyvärr lite som att ditt resonemang snarast grundar sig på nostalgi... :/ --Keffy (diskussion) 20 februari 2017 kl. 10.01 (CET)

Där ser man ju iofs att svenska Wikipedia också använder Stålmannen, [2], (men Spider-Man [3]) . 惑乱 * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * Wakuran (diskussion) 20 februari 2017 kl. 17.34 (CET)
Är wikipedias bruk skäl till hur vi namnger på seriewikin? Sorry, jag hajar att man inte måste dela min åsikt, men jag vill gärna höra några skäl till varför Stålmannen är uppslagsordet att föredra... :/ Förstår jag resonemanget, och det är fler som håller med det än som håller med mig, så rättar jag mig givetvis efter beslutet, även om jag inte själv är överrens. Men jag har som sagt inte hört några argument än :/ --Keffy (diskussion) 20 februari 2017 kl. 19.46 (CET)
Jag tycker att uppslagsordet kan få stå kvar som Stålmannen av ovan nämnda skäl om hur pass inarbetat det är hos gemene man, men däremot har jag inget emot att man i andra artiklar använder "Superman" eftersom en redirect ändå skickar en till denna artikel. Eller blir det rörigt? --David Haglund (diskussion) 21 februari 2017 kl. 19.41 (CET)
En redirect, eller att skriva och länka till Superman i löptext, är ju i sig inget egentligt problem. Att blanda svenska och engelska namn ser nog mer störande ut, men det är ju iofs inget 'absolut' problem, det heller. 惑乱 * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * Wakuran (diskussion) 22 februari 2017 kl. 00.00 (CET)
Mitt argument för att behålla namnet Stålmannen är att det är inarbetat. Framgick inte det, Keffy? Namnet Stålmannen är dessutom baserat på en annan av engelskans benämningar för honom, "the Man of Steel". Jag är å andra sidan inte benhårt emot en ändring. E.G. den 22 februari 2017 kl. 10.04 (CET)
Det är ju visserligen inte helt konsekvent bland allmänheten, och officiellt har väl mer eller mindre allt släppt material använt "Superman" de senaste 15-20 åren. Barn och ungdomar kan eventuellt använda Superman oftare (men där är han väl egentligen inte lika populär som typ Spider-Man, Batman eller Wolverine ändå)... 惑乱 * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * Wakuran (diskussion) 22 februari 2017 kl. 10.08 (CET)

Att "Stålmannen" är mer inarbetat än "Superman" är (som allt annat) en åsikt och inget argument om det inte stöds av belägg. Nåväl... jag hajar att jag inte kommer mycket längre i debatten. Hur är Seriewikins process för att nå beslut? --Keffy (diskussion) 23 februari 2017 kl. 08.38 (CET)

Antingen övertygande argument eller majoritetsbeslut, tror jag. I det här fallet är det väl tyvärr egentligen inte någon direkt övervikt åt endera hållet, av endera anledning. 惑乱 * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * Wakuran (diskussion) 23 februari 2017 kl. 09.30 (CET)
Inte för att det på något sätt skall behöva vara vägledande för vad vi gör på Seriewikin, men jag startade en enkätfråga om saken på https://www.facebook.com/groups/nordevents/ . E.G. den 16 mars 2017 kl. 13.59 (CET)
Eftersom att jag inte heller tycker att Wolverine ska kallas för Järven eller Batman för Läderlappen är jag glad över att du inte hävdar att den omröstningen har någon bäring :) --Keffy (diskussion) 17 mars 2017 kl. 16.46 (CET)
Jag lägger in en permalänk, då omröstningen annars lätt försvinner i flödet [4]. Det ser förresten ut som "Stålmannen" vinner en jordskredsseger, vad nu det resultater ska anses vara värt... 惑乱 * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * Wakuran (diskussion) 19 mars 2017 kl. 21.58 (CET)

Vad resultatet är värt beror som vanligt på vilka argument folk har för sitt tyckande --Keffy (diskussion) 20 mars 2017 kl. 08.04 (CET)

Det ser ut som resultatet närmast blev det som Wikipedia beskriver som "Ingen konsensus", och i det fallet tror jag inte man brukar göra någonting, eftersom en flytt då ändå snabbt kan leda till ytterligare diskussioner och folk som vill flytta tillbaka. Nog bäst att låta sidan ligga kvar tills det blir antingen tydligare majoritetsbeslut eller starkare argument. 惑乱 * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * Wakuran (diskussion) 14 augusti 2017 kl. 23.29 (CEST)
Stålmannen 43 - Superman 10 tycker jag är ett ganska klart utslag, inte alls "ingen konsensus". Däremot tycker jag som sagt inte att det skall styra hur vi hanterar namnet på Seriewikin. Beträffande Wolverine/Järven och Batman/Läderlappen, tycker jag att de inte är helt jämförbara, för Stålmannen är nog mer allmänkulturellt välkänd och har inte lika genomgående fått sitt originalnamn i publikationer på svenska. Varje figur bör bedömas för sig. E.G. den 15 augusti 2017 kl. 10.31 (CEST)
Jag syftade på resultatet internt på Seriewikin. 惑乱 * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * Wakuran (diskussion) 15 augusti 2017 kl. 12.47 (CEST)
Okej, då missförstod jag. E.G. den 16 augusti 2017 kl. 09.50 (CEST)
Nu kom dessutom Steamboat in i diskussionen, så då är det snarare en viss övervikt för att behålla artikeln under originalnamnet. 惑乱 * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * Wakuran (diskussion) 16 augusti 2017 kl. 12.46 (CEST)

Använder Seriewikin på allvar resultat i en random Facebookgrupp som underlag för sina artiklar?? Vad gäller Superman så är grejen EXAKT samma sak som med Batman och Wolverine - han har "genomgående fått sitt originalnamn i publikationer på svenska" det senaste snart 20 åren. Om Seriewikins användare vill göra wikin till en megafon för vilket namn som en serie "borde" ha (eller för vilket namn den hade när man själv var ung...) så är det såklart rimligt att behålla "Stålmannen" som namn. Om man å andra sidan vill spegla vilket namn serien faktiskt har så är allt annat än Superman fel. Även om det säkert går att hitta en mängd röster på olika internetforum som tycker annorlunda, i likhet med dem som i den ovan refererade Facebooktråden vägrade kalla Wolverine för nåt annat än Järven --Keffy (diskussion) 15 augusti 2017 kl. 10.49 (CEST)

Praxis i Seriewikin är och har varit att det mest allmänt etablerade namnet skall vara uppslagsordet, och i fallet "Stålmannen" så är det fortfarande så att Stålmannen är det mest etablerade namnet. --= Steamboat Willie / 蒸気船 ウィリー =- (diskussion) 15 augusti 2017 kl. 11.09 (CEST)
Källa på det? --Keffy (diskussion) 15 augusti 2017 kl. 14.02 (CEST)
Det är nog svårt att hitta en källa på det, men i den här nyhetsartikeln från härom dagen (12 augusti 2017) så används namnet Stålmannen som om det vore självklart: https://www.sydsvenskan.se/2017-08-12/fiktiva-karaktarer-gjorde-upp-om-riktiga-medaljer . Har du någon källa som visar att namnet Superman har slagit igenom på svenska? E.G. den 16 augusti 2017 kl. 09.50 (CEST)
Det är faktiskt inte exakt samma sak med Stålmannen/Superman som med de andra. Dels så lät man från början honom behålla namnet Stålmannen på svenska när man i övrigt genomgående gick över till att använda originalnamnen på superhjältarna kring 1990. Dels så har just han en större allmänkulturell ikonstatus än någon av de andra vilket gör att ett namnbyte i publikationerna inte nödvändigtvis leder till att det namnet slår igenom hos allmänheten. E.G. den 16 augusti 2017 kl. 09.55 (CEST)
I ett försök att hitta någon neutral källa, så sökte jag på bägge namnen i några större dagstidningar; DN: Stålmannen ca. 800 träffar, Superman ca. 500 träffar, SVD: Stålmannen 377 träffar, Superman 302 träffar, Aftonbladet: Stålmannen 532 träffar, Superman 777 träffar, Expressen: Stålmannen 269 träffar, Superman 276 träffar. Med reservation för att båda uttrycken används generiskt, och att Superman är återkommande framför allt i recensioner. 惑乱 * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * Wakuran (diskussion) 16 augusti 2017 kl. 12.46 (CEST)

Wakurans sökning är den klart mest objektiva mätningen i den här diskussionen hittills, och tycks göra gällande att de båda namnen är ungefär jämnstarka. I kombination med att Superman är det enda namn som används när serien publucerats på svenska under de senaste snart 20 åren, gör en flytt till Superman mer än rimligt. --Keffy (diskussion) 16 augusti 2017 kl. 16.05 (CEST)

Då tolkar jag tystnaden som att det är grönt ljus att göra flytten, och sätter igång ikvell eller imorgon. :) --Keffy (diskussion) 25 augusti 2017 kl. 11.49 (CEST)
Det skulle jag inte säga. Det är fortfarande en viss majoritet som vill ha kvar artikeln. Och i fall där det inte är en tydlig övervikt för flytt, kan det vara bäst att behålla artikeln så att det inte bara blir återkommande flyttar fram och tillbaka. 惑乱 * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * Wakuran (diskussion) 25 augusti 2017 kl. 11.56 (CEST)
Vi har ju ett problem på Seriewikin, i att det inte finns några aktiva redaktörer, så det finns ingen som sätter ner foten och bestämmer när en fråga för tillfället skall anses slutdiskuterad. Jag tycker fortfarande inte att argumenten för en flytt är tillräckligt övertygande. E.G. den 25 augusti 2017 kl. 12.45 (CEST)
det finns inget relevant och mätbart argument att behålla nuvarande namn --Keffy (diskussion) 26 augusti 2017 kl. 14.22 (CEST)
Jag tycker väl snarare det inte finns något relevant argument att flytta. En viss majoritet vill ha kvar artikeln. Argumentationen är inte direkt hög från endera sidan, utan går mest ut på att "Artikeln ska ligga under det självklara namnet, vilket är A / B". I övrigt är argumenten att "Stålmannen" använts längst, i flest utgåvor, kontra att "Superman" används ganska konsekvent de senaste 20 åren. Ett försök att göra en neutral ordsökning gav inget glasklart resultat. (Om någon tycker att urvalet är för Stockholmsfokuserat, får hen gärna göra om för Göteborgs-Posten, Sydsvenskan och vad det nu finns för andra källor.) Då återstår argumentet att Stålmannen står ut då han ingår i ett sammanhang där alla andra namn är oöversatta från engelska, men jag tycker inte det i sig är nog för en flytt, när intresset är så lågt i övrigt. Att man blandar språk i en artikel kan ju förekomma i andra fall, t.ex. att man skriver om en fransk-belgisk tidning där flera, men inte alla, namnen översatts till svenska. 惑乱 * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * Wakuran (diskussion) 28 augusti 2017 kl. 11.58 (CEST)

Besökarstatistik på Seriewikin?

Vad sägs om man kunde få fram statistik på, hur många av Seriewikins besökare som söker på de två olika namnen? Kan man få fram det på något sätt? Vad skulle du i så fall tycka, om det är fler som söker på Stålmannen än på Superman, Keffy? E.G. den 28 augusti 2017 kl. 08.32 (CEST)

det får ju isf vara unika sökningar. etablerade användare vet ju att Seriewikin har det gamla namnet. --Keffy (diskussion) 28 augusti 2017 kl. 08.54 (CEST)

Namnflytt

Jag får nog i så fall säga att den här diskussionen skall vara avslutad nu. Den leder ingenvart i alla fall och får tas upp igen om ett år nu, eller fem. Ingen flytt m.a.o. Namnet "Stålmannen" är för etablerat för att ändras inom överskådlig framtid. /V-Redax --= Steamboat Willie / 蒸気船 ウィリー =- (diskussion) 28 augusti 2017 kl. 12.59 (CEST)
.. och nu är diskussionen at tbetrakta som låst. Gör något annat så länge. --= Steamboat Willie / 蒸気船 ウィリー =- (diskussion) 28 augusti 2017 kl. 14.12 (CEST)